Dan planete Zemlje u Kragujevcu 2010.

[singlepic id=180 w=300 h=199 float=]

Širom sveta u različitim manifestacijama obeležen je Dan planete Zemlje kako bi se skrenula pažnja na to da ova godina može biti prekretnica za unapređenje klimatske i energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije kao i otvaranje ’’zelenih’’ radnih mesta. Brojni događaji koji su imali za cilj promenu ekološke svesti, organizovani su i u Kragujevcu.

Različite ekološke akcije i manifestacije, održane u Kragujevcu, trebalo je da skrenu pažnju građana na značaj očuvanja okoline, pravilno odlaganje smeća i reciklaže. Na jezeru u Šumaricama članovi Kluba podvodnih aktivnosti ’’ Zastava’’, čistili su podvodni deo obale jezera.

[singlepic id=185 w=300 h=199 float=center]

  • Ova aktivnost je veoma važna u sklopu priprema za letnju sezonu pošto veliki broj kragujevčana dolazi na jezero u Šumaricama, gde provodi svoje slobodno vreme – kaže Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu i održivi razvoj.

Članovi kluba podvodnih aktivnosti ’’Zastava’’ ističu da su došli da očiste jezero od otpada koji su nesavesni kupači pobacali po vodi, a glavni zadatak im je da edukuju druge da više ne zagađuju kako vode tako i zemljišta.

Povodom Dana planete Zemlje, izložba Plava planeta se tradicionalno već osam godina, organizuje u Politehničkoj školi u Kragujevcu. Na konkurs za izložbu dečijih likovnih radova pristiglo je preko 500 radova iz cele Šumadije, a učestvovalo je 19 škola i 5 obdaništa.

  • Cilj ove izložbe  je da pokažemo na jedan lep način, ne samo predavanjima i seminarima, nego da učenike i kroz druge vidove kulture, fotografisanja i likovnih umetnosti nateramo da razmišljaju o tome – kaže Milan Gabarić, profesor u Politehničkoj školi.

[singlepic id=182 w=320 h=240 float=center]

Radovi su podeljeni u četiri kategorije. Predškolci su imali temu “Obući ću zemlju u najlepše odelo”, učenici nižih razreda osnovnih škola “Najlepša bašta u mom kraju”, a učenici viših razreda svojim likovnim radovima prikazali su kako bi izgledao njihov “Eko automobil”. Srednjoškolci su se takmičili na temu “Dan planete zemlje – dan bez crnih oblaka”.[singlepic id=181 w=320 h=240 float=right]

Dan planete zemlje pod sloganom ’’Čuvajmo planetu ovu, jer ne možemo kupiti novu”, Institut za javno zdravlje Kragujevac, obeležio je sa najmlađim sugrađanima u vrtiću Kolibri. I Centar za mlade pridružio se obeležavanju ovog dana, anketiranjem građana o najvećim zagađivačima u gradu.

Ekološka svest o značaju očuvanja životne sredine treba da se podstiče od malih nogu i upravo sa najmlađim sugrađanima. Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja i Ustanova za decu obeležili su Dan planete Zemlje. Mališani u vrtiću Kolibri, u prisustvu roditelja i gostiju izveli su priredbu da porukama očuvanja prirode i celokupne planete.

Obeležavanju Dana planete Zemlje akcijom u Pešačkoj zoni aktivisti Centra za mlade razgovarali su sa građanima o ekologiji ali i o najvećim zagađivačima.

Predstavnici Unije Eko plus zajedno sa kragujevačkim srednjoškolcima, gradskim čelnicima u Skupštini grada, simbolično su predali poruke vezane za zaštitu planete.

Pogledajte izložbu dečijih radova „Plava planeta“:

[nggallery id=22]

You may also like...