Dan planete Zemlje

zemlja

U više od 150 zemalja u svetu danas se obeležava 22. april, Dan planete Zemlje. Ovogodišnjim Danom planete Zemlje počeće globalna kampanja «Zelena generacija». Kampanja će trajati do naredne godine, kada će biti obeležen jubilej 40. godina od prve proslave ovog značajnog datuma.

Planirano je da se u mrežu «Zelena generacija» do sledeće godine uključe građani koji će pokrenuti lične ili kolektivne akcije rešavanja problema poput klimatskih promena ili svetske krize u vodosnabdevanju. Osim toga, u decembru 2009. godine biće doneta odluka o novom sporazumu o klimatskim promenama koji će zameniti postojeći Kjoto protokol. Zbog toga će ovogodišnja proslava Dana planete Zemlje biti usmerena na građanske inicijative u oblasti obnovljivih izvora energije i smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, angažovanje pojedinaca na odgovornoj i održivoj potrošnji, stvaranje nove «zelene» ekonomije koja bi smanjila siromaštvo i uvođenje tema o problemima životne sredine u obrazovni sistem.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja podržava globalne i pojedinačne akcije usmerene na očuvanje životne sredine. U skladu sa tim, Ministarstvo je pokrenulo akciju Očistimo Srbiju u saradnji sa građanima, lokalnim samoupravama, privredom i medijima. Osim čišćenja ogromnog broja divljih deponija u Srbiji, planirano je rešavanje problema upravljanja otpadom, kao i edukativna kampanja o potrebi zaštite životne sredine.

Podsećamo da se na Dan planete Zemlje ove godine u Skupštini Srbije nalazi set od 16 zakona iz oblasti životne sredine.

You may also like...