Zagađenje vazduha najveći problem Kragujevčana

U okviru izrade Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Kragujevca, u Skupštini grada prezentovani su rezultati ankete o stanju životne sredine. U anketi je učestvovalo više od 2800 građana, a rezultati su pokazali da su najznačajniji problemi životne sredine u gradu, zagađenja vazduha, deponija komunalnog otpada kao i niska ekološka svest i obrazovanje.

Prezentacija rezultata ankete o stanju životne sredine

U izradu LEAP-a biće uključeni i stavovi građana koji su imali priliku da se o problemima životne sredine izjasne tokom anketiranja, koje su uradili volonteri Ekološkog centra. U Skupštini grada prezentovani su rezultati ove ankete, u kojoj je, tokom mesec dana, učestvovalo 2815 građana. Anektom su obuhvaćeni radnici javnih komunalnih preduzeća, predsednici i članovi saveta mesnih zajednica, a prema rečima člana Gradskog veća Srđana Matovića, građani su prepoznali koji su to najveći ekološki problemi na teritoriji grada.

Srdjan Matović o anketi LEAP-a

  • Veliki broj naših sugrađana je izrazilo želju da volontira kako bi se ekološki problemi u gradu vremenom rešavali, a do marta će biti definisani i prioriteti. Građani sebe prepoznaju kao najveće krivce za stanje životne sredine u našem gradu – ističe Srđan Matović , član Gradskog veća, a pored toga tu je i industrija, energetika kao i pitanje saobraćaja u gradu. Anketa je pokazala da Kragujevčani žele mnogo više zelenih površina u gradu, da dobiju novu sanitarnu deponiju i reciklažni centar – dodaje on.

 

Završeni su i izveštaji o proceni stanja životne sredine na teritoriji grada, gde su tehnički timovi u različitim oblastima definisali probleme. Na osnovu toga će biti određeni prioriteti kako bi se definisao ovaj strateški dokument.

  • Zorica Isoski

    Zorica Isoski – Viktorija konsalting

    Više od 50 odsto gradova Srbije ima usvojene akcione planove, ali – kako kaže Zorica Isoski iz Viktorije konsalting, ukoliko samo donesemo ovaj strateški dokument i ne implementiramo ga tj. ne bude se našao u svim strateškim planovima i programima, i obezbedimo finansiranje, to će biti samo još jedan dokument koji stoji u fioci. Iskreno se nadam – dodaje ona, da će grad Kragujevac imati to zadovoljstvo, da građani osete rezultate akcionog plana, što se tiče zaštite životne sredine, a prednost ovog strateškog dokumenta je u tome da pomoću njega može lakše dase dođe do sredstava iz međumarodnih fondova za razne projekte.

Rezultati anketnog istraživanja uticaće na određivanje prioriteta u rešavanju najvažnijih problema životne sredine. Veliki broj građana smatra da je ugrožena životna sredina u gradu, i da u budućem periodu treba zaštiti jezero Gruža, kao i proširiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu.

You may also like...