Povećane koncentracije praškastih materija u US Steel Serbia

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je danas vanrednim inspekcijskim nadzorom i kontrolom emisije na emiterima koji prate koncentracije praškastih materija, da su u kompaniji US Steel Serbia doo Radinac, Smederevo, očitane vrednosti ispod propisanih graničnih vrednosti emisije.

dimnjak

Inspekcija je izvršena zbog značajnog povećanja koncentracije praškastih materija do koje je došlo 3. februara. Na automatskoj mernoj stanici u Radincu ona je iznosila 257 mikrograma po metru kubnom, od 9 do 10 časova. Zbog zagađenja izvršen je vanredni inspekcijski nadzor u toj kompaniji, a nadležni su izjavili da je tog dana proces proizvodnje tekao bez poremećaja. Na meračima emisije kompanije US Steel Serbia vrednosti koncentracija praškastih materija bile su ispod dozvoljenih. Zaključeno je da US Steel Serbia doo Radinac, Smederevo, treba dodatno da kontroliše praškaste materije i u okruženju fabrike.

Monitoring u Smederevu se obavlja na dve automatske merne stanice za kontrolu vazduha, u centru Smedereva i Radincu. Treća stanica, postavljena u Ralji je van funkcije zbog kvara od novembra 2009. godine. Sva merenja finansiraju se sredstavima obezbeđenim iz budžeta Republike Srbije. Grad Smederevo, kao značajan industrijski centar, nije obezbedio dodatna merenja radi kontrole kvaliteta vazduha, iako je zakonskim propisima u obavezi to da uradi, a u gradski budžet se od 2006. godine uplaćuju sredstva od zagađivača.

Kompaniji US Steel Serbia doo Radinac, Smederevo je naloženo da obezbedi meteorološka merenja na svojoj lokaciji, kao i da meri nivo koncentracija suspendovanih čestica u okruženju.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je pokrenulo inicijativu za popravku neispravne automatstke merne stanice u Ralji.

You may also like...