UPOTREBI LIMENKU 100% na EXIT-u

Recan Fond za povraćaj i reciklažu limenki će se tokom ovogodišnjeg EXIT Festivala predstaviti postavkom u okviru NVO pozornice (pored FUSION stage-a) pod nazivom:

upotrebime100

Upotrebi me 100%.

Postavka će se sastojati od skulptura napravljenih od korišćenih limenki za piće, a čitava izložba će biti interaktivna, tako što će posetioci sami “proizvoditi” energiju potrebnu za osvetljenje izložbe – okrećući osovinu nogama na specijalnoj mašini.

Svojim aktivnostima recan Fond želi da da doprinos desetom EXIT Festivalu koji je pokrenut pod sloganom „I WANT TO LIVE GREEN AND CLEAN“ i koji je posvećen pitanjima bitinim za opstanak planete Zemlje, ali i nudi niz aktivnosti, saveta i poruka, kako svaki pojedinac može doprineti zaštiti životne sredine.

Zahvaljujući EXIT-u koji uvek ostavlja prostor organizacijama civilnog sektora za predstavljanje društvenih kampanja, recan Fond je od 2006 godine prisutan s programom za promociju reciklaže limenki. I ne samo to, akcije prikupljanja limenki koje sprovodi kompanija recan d.o.o u saradnji s EXIT om , kako u kampu, tako i na šankovima, se odvijaju od 2006 godine, pa je naj taj način, do sada, prikupljeno 8150 kg limenki.

Osim limenki, od prošle godine se u kampu Festivala prikupljaju i druge sekundarne sirovine tj pakovanja (plastika i papir),a u to su uključeni: EXIT, SEKOPAK Asocijacija i recan d.o.o.

Recan Fond za povraćaj i reciklažu limenki osnovan je kao neprofitna organizacija od strane Ball Packaging Europe, Beograd – Fabrike za proizvodnju limenki, a na ovim prostorima je aktivan od 2005.godine. Cilj recan Fonda je da podigne svest o značaju zaštite životne sredine, naročito među mlađom populacijom, a posebu pažnju posvećuje podizanju svesti o značaju reciklaže limenki i odlaganju otpada na određena mesta kao uobičajenom modelu ponašanja. Recan Fond deluje kroz edukaciju pružanjem informacija o aspektima zaštite životne sredine u procesu proizvodnje i reciklaže limenki. Recan fond ima odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama, školama, relevantnim institucijama i nevladinim organizacijama.

Nešto o reciklaži limenki:

  • limenka je pakovanje za piće koje se najviše reciklira na Svetu

  • limenka može da se reciklira  100%  i to beskonačan broj puta, a da ništa ne izgubi na kvalitetu

  • korišćena limenka se reciklira i vraća kao nova limenka na police u radnjama već za 60 dana

  • svaka prikupljena limenka se reciklira kroz proverenu infrastrukturu za reciklažu koja je bezbedna za životnu sredinu i ekonomski je efikasna

  • reciklaža limenki smanjuje potrošnju prirodnih resursa, a ujedno se smanjuje količina otpada koji nastaje u domaćinstvu.

Limenka je lagana, pogodna za korišćenje, ne može se polomiti, a štiti proizvod u potpunosti.

You may also like...