Očuvanje Stare planine

srpsko_biolosko_drustvo

Ekološko istraživačko društvo ”Mladen Karaman“ i Srpko biološko društvo ’’Stevan Jakovljević’’ iz Kragujevca organizovali su za svoje članove, studente i profesore sa Prirodno matematičkog fakulteta, predavanje ’’Zaštita prirodnih dobara u Srbiji na primeru Stare planine’’. Pored toga organizovana je terenska nastava za studente četvrte godine ekologije na Staroj planini, a to će biti odlična prilika da u svoje beleške unesu još neke podatke o biodiverzitetu i tako se upoznaju sa ovom planinom.

Pred prepunom salom na Institutu za biologiju i ekologiju prisutni su mogli da čuju sve o zaštićenim prirodnim dobrima u svetu i Srbiji, a najviše je bilo reči o Staroj planini, bio i geodiverzitetu, kao i o ilegalnim radnjama i uništavanju ovog parka prirode. Na mnogim našim planinama veliki deo živog sveta kao i kompletan ekosistem nekontrolisanim razvojem turizma i divljom gradnjom je ugrožen, a ekološke štete su ogromne.

stara_planina

Naša prirodna dobra su dosta ugrožena, naročito u poslednjih desetak godina zbog divlje gradnje koju još uvek niko ne sankcioniše, ali i svih drugih oblika degradacije prostora, ističe prof. dr Lidija Amidžić sa fakulteta za primenjenu ekologiju Futura. Ona dodaje da se sad razmahuje turizam koji pod plaštom održivog turizma ili razvoja u stvari krije razne oblike najbezočnije degradacije naših prirodnih vrednosti ili resursa.

Vlada republike Srbije je u septembru 2007. godine usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa razvoja planinskog turizma na području Stare planine, čime je smatraju predavači, prekršeno nekoliko zakona. Ovom Uredbom otvara se put za uništenje najlepših predela ove planine. Nezadovoljstvo po pitanju izgradnje mega ski centra u srcu Parka prirode Stara planina pokazali su članovi kragujevačkih ekoloških društava.

babin_-zub

Na terenu gde se nalazi Stara planina, u zadnje dve do tri godine dolazi do uništavanja prirodnih resursa. Prema rečima Miloša Radakovića člana ekološko istraživačkog društva ’’Mladen Karaman’’, 2006 godine osnovana je Asocijacija za zaštitu i održivi razvoj Stare planine koja u stvari pokušava da ljudima koji nesavesno uništavaju ovo prirodno dobro, ukažu na greške i stave do znanja da to ne čine. Mi nismo protiv razvoja i napretka na tom prostoru, već pokušavamo da usmerimo sve te planove o turizmu na pravi način, pa je zato naše društvo organizovalo brojne tribine i predavanja na temu Stare planine, koja je jedno od naših najvećih zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji, ističe Radaković. Kako kažu članovi ovog ekološkog društva, baš zbog toga ne mogu da dozvole da takav Park prirode sa brojnom biološkom raznovrsnošću i nestane.

Terensku nastavu studenti četvrte godine ekologije sa Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, održavaju na Staroj planini, a to je odlična prilika da u svoje beleške unesu još neke podatke o biodiverzitetu i tako se upoznaju sa ovom planinom. Studenti sa profesorima nalaze se u Dojkincima, selu sa Pirotske strane Stare planine i obilaziće taj deo, gde je još uvek relativno netaknuta priroda.

studenti_istrazivaci

Ovaj teren smo izabrali zato što nam pruža brojne mogućnosti za terenski rad, na mnogo lokacija i različitim ekosistema o kojima su studenti do sada samo čitali, ističe prof. dr Snežana Pešić sa PMF- a u Kragujevcu. Biće to idealna prilika za ekologiju uživo, a uostalom i predmet se tako zove sintetička ekologija.

Na Staroj planini je ugrožen veliki deo živog sveta, na udaru će biti kompletni ekosistemi na kojima živi preko 1700 vrsta i podvrsta biljaka. Sve to je pod zaštitom kako države tako i brojnih međunarodnih konvencija koje je Srbija kao potpisnik dužna da poštuje.

You may also like...