Eko brigade na jezerima

bubanjSveobuhvatni program uređenja i zaštite jezera Gruža, Šumarice i Bubanj, podržan od strane države, uskoro bi trebalo da bude realizovan u Kragujevcu. Projekat ’’ U susret boljem letu’’, koji je odobrilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, trajaće četiri meseca, uz angažovanje 50-tak radnika.

Projekat ’’U susret boljem letu’’ rešiće mnoge ekološke probleme na jezerima u Kragujevcu i okolini. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je za projekat Organizacije sportskih ribolovaca ’’Magma’’ iz Kragujevca izdojili oko šest miliona dinara, a ovaj program je vezan za očuvanje Gružanskog, Šumaričkog i jezera na Bubnju. Pored uređenja obala i priobalja, radiće se na uklanjanju divljih deponija, a biće postavljeni kontejneri. Izvođač radova je Sportski centar ’’Mladost’’, a ovim projektom predviđeno je i formiranje eko brigade.

Ovim projektom prema rečima Miloša Tomovića upravnika zone ’’Zapadna Morava’’ želeli su da pomognu najugroženijem stanovništvu koje je ostalo bez posla, među kojima ima i dosta ribolovaca. Time će oko 50-tak radnika biti angažovano a rad na određeno vreme trajaće četiri meseca. Najviše će se raditi na Gružanskom jezeru ističe on, jer je dužina obale preko 40 kilometara i dosta je zapuštena.house-on-the-lake

Članovi eko brigade imaće zadatak da pomažu i ribočuvarskoj službi u uređenju i zaštiti mrestilišta na jezeru Gruža i čuvanju od ribokradica. Biće formirana tri volonterska kampa u kojima će boraviti članovi Eko brigade, koji će dežurati uz profesionalne ribočuvare. Sam naziv projekta ’’U susret boljem letu’’ govori da udruženje Magma obećava čistije obale na kragujevačkim jezerima i lepšta izletišta za odmor i rekreaciju. Korisnici ovih voda napravili su pravilnik o ponašanju kampera i ribolovaca na Gružanskom jezeru, sa osnovnim principom da svako ko dodje mora da ostavi obalu čistu, a onaj ko zagađuje mora i da odgovara.

jezero-gruza

You may also like...