Deveta izložba gljiva u Kragujevcu


Gljivarsko društvo ’’’Šumadija’’ iz Kragujevca, na Prirodno matematičkom fakultetu organizovalo je devetu izložbu gljiva.

izlozba gljivaPrirodno matematički fakultet u Kragujevcu bio je pretvoren u izložbeni prostor u kome je predstavljeno oko 200 različitih vrsta gljiva, ubranih prethodnih dana na padinama Kopaonika, Durmitora, Golije i Goča. Jedna do druge bile su izložene gljive od kojih se pripremaju pravi specijaliteti u elitnim domaćim i svetskim restoranima, ali i one koje zbog otrovnih sastojaka nikako ne bi trebalo koristiti u ishrani. Sa izložbenih stolova najviše su mamile upravo najotrovnije gljive, predivnih oblika i neverovatnih boja.

smrdljiva pupavka

  • Na ovoj izložbi prikazali smo više smrtonosnih gljiva nego što je to uobičajeno, pošto su one vrlo aktuelne u Srbiji, kaže Nebojša Lukić predsednik Gljivarskog društva ’’Šumadija’’, ubrali smo vrlo retku smrtonosnu gljivu koja je praktično u rangu sa zelenom pupavkom, po otrovnosti. Vrlo je retka i vezana je za planinu a narodski je zovu smrdljiva pupavka, ističe on i dodaje da su posetioci mogli da vide i zelenu pupavku koja je takođe otrovna.

    otvaranje izlozbe

Pored kragujevačkih sakupljača gljiva i stručnjaka iz ove oblasti na otvaranje izložbe došli su i gosti iz drugih gljivarskih društava kao i predstavnici mikološkog društva Srbije. Izložbu gljiva svečano je otvorio Srđan Matović član Gradskog veća, obećavajući da će narednu jubilarnu desetu izložbu, pomoći i Skupština grada Kragujevca.

  • Kragujevac će 25 septembra dobiti Ekološki centar koji će, prema rečima Srđana Matovića člana Gradskog veća, omogućiti svim ekološkim udruženjima u gradu bolje uslove za rad, jer će imati svoj prostor kao i besplatan internet. U budućem periodu saradnja grada sa ekološkim organizacijama biće dodaje on dodatno unapređena.

    jela od pecuraka

Ljubitelji gljiva mogli su ovom prilikom da nabave stručnu literaturu iz mikologije, ali i da probaju razna jela od gljiva, jer je organizovana i degustacija pita i kolača napravljenih od sastojaka pronađenih u prirodi. Na devetoj izložbi uručene su brojne zahvalnice udruženjima i institucijama koje su pomogle Gljivarsko društvo ’’Šumadija’’, a jedno od tih priznanja dobila je Radio televizija Kragujevac i emisija Stakleno zvono.

You may also like...