Bankrotirala najveća privatna rudarska kompanija

Najveća američka rudarska kompanija i najveća privatna na svetu Peabody Energy podnela sudu zahtev za zaštitu od poverilaca.

Kompanija se na proglašavanje bankrota odlučila u uslovima oštrog pada cena uglja zbog čega nije mogla da servisira obaveze proizašle iz širenja poslovanja u Australiju, poslednja je u nizu američkih rudarskih kompanija koje su se odlučile na sličan potez.

Peabody Energy

Prema zvaničnim podacima iz 2014. godine, stečaj su proglasile američke rudarske kompanije koje čine oko 45 odsto američke proizvodnje uglja.

Kako navode u zahtevu, potraživanja i obaveze kreću se u rasponu od 10 do 50 milijardi dolara.

  • Ova teška odluka je ispravna za firmu, jer će omogućiti jačanje likvidnosti i smanjenje duga, nadogradnju na operativnim dostignućima napravljenim u poslednjih nekoliko godina i postavljanje temelja za dugoročnu stabilnost i uspeh u budućnosti –  Izvršni direktor Glenn Kellow.

Peabody je krenuo u međunarodnu ekspanziju 2011. godine preuzimanjem australijske kompanije Macarthur Coal za 5,1 milijardu dolara, što su finansirali kreditom. Nekako u to vreme krenula je kriza u rudarskom sektoru uzrokovana žestokim padom cena uglja koja je od vrhunca u 2011. godini u međuvremenu pala za 75 odsto, intenzivirana usporavanjem privrednog rasta i padom potražnje u Kini i Brazilu.

Osim toga, proizvođači uglja našli su se pod snažnim pritiskom zbog širenja niza regulativa kojima vlade širom sveta nastoje da ograniče emisije CO2 i podrže prelazak ne ekološki prihvatljivije izvore energije.

Cene deonice kompanije PE se ove godine strmoglavila za više od 75 odsto i njome se trguje za oko dva dolara. Kompanija je prošle godine zabeležila pad prihoda od 17 odsto na 5,6 milijardi dolara i gubitak od 2 milijarde dolara.

Foto: Thinkstock.com
Izvor: B 92

You may also like...