NE Krško radiće do 2043. godine

Slovenačka GEN energija i hrvatski HEP kao suvlasnici nuklearke Krško postigli su dogovor o produženju njenog rada za dodatnih 20 godina, do 2043., javio je Reuters koji se poziva na izvore u nuklearci.

Potparolka u Krškom Ida Novak Jerele kazala je kako je predviđeni rad nuklearke do 2024. produžen, stim da ona mora da prođe uobičajenu sigurnosnu proveru koja se obavlja svakih 10 godina, s tim da su sledeće kontrole predviđene za 2023. i 2033.

Nuklearna elektrana Krško

U nuklearci Krško u utorak su u telefonskom razgovoru za Hinu načelno potvrdili tačnost informacije Reutersa. Radi se o odgovoru na pismeni upit ljubljanske dopisnice Reutersa o tehničkim i drugim uslovima za produženje rada jedine nuklearke u Sloveniji koja je u vlasništvu HEP-a i GEN energije, tvrtki u državnom vlasništvu.

Nuklearka Krško rutinski se proverava i prilikom redovitog održavanja, odnosno pauze u radu prilikom remonta koji se odvija svakih 18 meseci, a sledeći je planiran s 1. oktobra ove godine i trajaće mesec dana.

Nuklearka Krško sagrađena u vreme bivše Jugoslavije, a gradila ju je američka tvrtka Westinghouse. Tokom dosadašnjeg rada pokazala se pouzdanom i bez incidenata koji bi delovali na ljude i okolinu.

Prošla je i proveru koja je u EU uvedena nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukushima, kada je ocienjena jednom od pouzdanijih takvih energetskih postrojenja u Evropi.

Suvlasnici su u zadnjih dvadesetak godina uložili više stotina miliona evra u njenu modernizaciju i veću sigurnost.

Slovenija u svojim dugoročnim planovima još uviek ima i mogućnost gradnje drugog bloka nuklearke na lokaciji u Krškom, ali o tome još nije donesena definitivna odluka.

Izvor: Energetika.ba
FOTO: GEN energija

You may also like...