Bez love, with love

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

«Bez love, with love»

Povodom održavanja 15. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade koji se održava u Bačkoj Palanci od 20 do 23. Avgusta, Fond za razvoj neprofitnog sektora Autonomne Pokrajine Vojvodine organizovao je konferenciju za novinare.

bez-love_with-love

Uvek se trudimo da budemo aktuelni, tako je i ovaj moto „Bez love, with love“ u skladu sa postojećom ekonomskom krizom, rekla je Sonja Petrović, direktorka Festivala Ovogodišnji festival čine 5 pozorišnih predstava – četiri predstave za decu i jedna za odrasle, kao i devet različitih stvaralačkih radionica za sve uzraste dece i mladih, ali i njihovih roditelja (dramske, likovne, edukativne). Jedna od akcija biće i sakupljanje limenki. Prateći program činile bi tribine na temu juvenizma (diskriminacija mladih), promocije knjiga, izložbe, koncerti. Novina će biti koncert elektronske muzike u organizaciji lokalnih bendova. Još jedna novina je volontersko-talentovani kamp. Raspisan je konkurs i izabrano je 20 volontera iz cele Srbije. Konačni cilj kampa biće pokušaj savršenog izgleda sveta „u malom”, što ćemo kako kaže Sonja Petrović postići promocijom zdravih stilova života (sport, zdrava ishrana, kvalitetno utrošeno slobodno vreme), očuvanjem životne sredine (ekološke akcije raščišćavanja kampa i priobalja) i nizom predavanja i radionica o bolestima zavisnosti (zavisnost od interneta i kompjuterskih igara, narkomanija…)

bez-love_with-love_konferencijaFestival je primer kako udruženja građana mogu dosledno da promovišu multietičnost, toleranciju, zaštitu životne sredine, zdrave stilove života kroz kulturu i umetnost, istakla je Ana Segedinski v.d. direktor Fonda za razvoj neprofitnog sektora. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade dobar je primer kako se građanska inicijativa, kao odgovor na potrebe građana, može dovesti do visokih estetskih, edukativnih i umetničkih visina, naravno uz pomoć institucija, privrede i građana. Činjenica je da su vrednost i značaj Festivala prepoznati od republičkih i pokrajinskih institucija.

Jelena Knežević, savetnica u sektoru za omladinu Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije istakla je zadovoljstvo što je Ministarstvo i ove godine uspelo da finansijski podrži ovaj projekat. Ministarstvo omladine i sporta je u saradnji sa mladima, nevladinim sektorom i drugim vladinim institucijama uspela da dokaže svoje parnterstvo kroz samo kreiranje i sprovođenje nacionalne strategije za mlade. Samo u 2009. raspisano je 10 konkursa. Ministarstvo omladine i sporta sluša glas mladih i mladi su sami definisali svoje prioritete i ciljeve u nacionalnoj strategiji za mlade i razlog više za podršku ovog projekta je upravo promocija zdravih stilova života i ponuda mladima kako mogu da utroše svoje slobodno vreme.

Lokalna samouprava je sa raznih aspekata podržala i ovaj 15. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade. Svake godine Festival se uvećava i prelazi regionalne okvire i cela zemlja je upoznata sa ovom manifestacijom, istakla je Desa Borjan, pomoćnica predsednika SO Bačka Palanka.  U Bačkoj Palanci ima dosta akcija koje su izneli mladi ljudi i mi smo ih podržali da oni traju i da obuhvate što širi krug mladih ljudi, dodaje ona.

Biciklistički savez Vojvodine prošle godine započeo je uspešnu saradnju sa Bačkom Palankom i Festivalom, rekla je Jadranka Bjelica, generalna sekretarka Biciklističkog saveza Vojvodine. Na Festivalu će biti održana biciklistička trka, pod nazivom “Biciklistička eko-tura očistimo Srbiju”, na kojoj će moći da učestvuju svi posetioci festivala, kao i akcija „Hajde budi drug, daj bicikl jedan krug“.  Ovom saradnjom biće promovisan zdrav način života i sportski duh.

You may also like...