Dan bez automobila u Kragujevcu

Dan bez automobila tradicionalno se obeležava svakog 22. septembra u više od hiljadu gradova Evrope. I u Kragujevcu je obeležen Međunarodni dan bez automobila, a za saobraćaj motornih vozila od 11 do 04 časa bila je zatvorena Glavna ulica.

vrtic-nada-naumovicMališani iz kragujevačkih obdaništa, kroz igru crtanja poruka u okviru programa sticanja znanja o ekologiji, danas su pokazali šta znaju o Danu bez automobila. Kroz razne ekološke poruke, simboličnim stavljanjem cveća u auspuhe, želeli su da odraslima daju do znanja da treba više da vode računa o životnoj sredini. Za decu iz vrtića kragujevački osnovci izveli su predstavu pod nazivom ‘’Smogana’’. Zainteresovani mališani mogli su da vide i upotrebe presu za limenke. U ovoj manifestaciji učestvovalo je desetak institucija, a gradska čistoća je postavila tri reciklažna ostrva, na kojima građani mogu da odlažu limenke, pet ambalažu, staklo i papir. U susret glavnoj manifestaciji Grad je uveo i jednu meru trajnog karaktera.

  • Gradska uprava za komunalne poslove i nadzor donela je odluku da se brzina kretanja vozila kružnim putem kroz Šumarice ograniči na 40 kilometara, a prema rečima Srđana Matovića člana Gradskog veća za zaštitu životne sredine, Niskogradnja je već postavila saobraćajne znake. Na taj način grad pokušava da bezbednost ljudi koji šetaju ovim parkom bude bolja, istakao je Matović.

Tim povodom članovi Biciklističkog kluba ‘’Radnički’’ organizovano su prošli ulicom Desankin venac u kojoj je uvedeno ograničenje brzine, a ovoj biciklističkoj šetnji pridružili su se i gosti iz Engleske, koji su na put oko sveta krenuli biciklom.

Članovi Crvenog krsta priključili su se akcijom dobrovoljnog davanja krvi, a aktivisti Omladine Jazasa delili su promotivne materijale. U isto vreme održana je prezentacija borilačkih veština i promocija šahovskog kluba Radnički. Pokrovitelj ove manifestacije je Grad Kragujevac, a organizatori Studentska asocijacija Univerziteta u Kragujevcu i Đački parlament Prve kragujevačke gimnazije.dan-bez-automobila

You may also like...