Četvrt milijarde evra za ekologiju

Potpisane Note i Sporazum o zajmu za projekat odsumporavanja dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu između vlada Japana i Srbije, Elektroprivrede Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju

Potpisivanjem Sporazuma o zajmu između Elektroprivrede Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, obezbeđena su sredstva za realizaciju projekta odsumporavanja dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu. Kredit za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A“ vredan je 28,25 milijardi jena, odnosno oko 26,25 milijardi dinara, i predstavlja najveću investiciju u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Notu su potpisali Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije, i Tošio Cunozaki, ambasador Japana. Istom prilikom, Sporazum o zajmu potpisali su Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a i Satoru Kurosava, stalni predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju u Srbiji. Uslovi zajma su veoma povoljni, sa kamatnom stopom od 0,6 odsto godišnje, uz period otplate od 15 godina i grejs period od pet godina.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što je posle dve godine pregovora vlada Japana i Srbije došlo do potpisivanja sporazuma za kredit, kojim će se realizovati najvredniji projekat iz oblasti životne sredine u Srbiji. Zajam je veoma povoljan, jer poredeći ga sa uslovima komercijalnih kredita, Srbija je dobila 150 miliona evra kredita i 100 miliona evra donacijerekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije. Posebnu zahvalnost dugujemo narodu i Vladi Japana što su u veoma teškom trenutku, posle zemljotresa i cunamija, ostali pri odluci da odobre kredit Srbiji.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki istakao je da je ovo prvi japanski zajam dat Srbiji. On je ukazao da je sporazum samo nastavak veoma uspešne i prijateljske saradnje dva naroda, koja traje već 130 godina. Cunozaki je naglasio i da će Japan nastaviti ekonomsku saradnju sa Srbijom, naročito u poboljšanju životne sredine, a posebno se zhvalio narodu Srbije na solidarnosti koju je iskazao posle elementarnih nepogoda u Japanu.

  • Japanska agencija za međunarodnu saradnju i dalje će biti aktivan partner Srbije i narednih godina, a ovaj projekat, koji će unaprediti uslove životne sredine u Obrenovcu i Srbiji, kamen je temljac naše buduće saradnje – rekao je Satoru Kurosava, predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a, objasnio je da je ovaj projekat najveća investicija u oblasti životne sredine u EPS-u i Srbiji.

  • Veoma je značajno što će ovim zajmom emisija gasova sumpor dioksida iz obrenovačkih elektrana biti na nivou evroprskih standarda, a ovaj projekat omogućava i otvaranje kapaciteta za proizvodnju gipsa. Na taj način biće moguće i zapošljavanje nekoliko stotina građana, što je posebno značajno za Obrenovac – rekao je Marković.

Projekat odsumporavanja dimnih gasova u TE „Nikola Tesla A“ doprineće minimiziranju negativnih uticaja proizvodnje u termoelektranama, značajno će smanjiti emisiju sumpornih oksida i usaglasiti granične vrednosti emisije sumpor-dioksida sa standardima Evropske Unije. To će imati direktan uticaj na zdravlje stanovništva, jer će osim efekta poboljšanja kvaliteta vazduha doći i do smanjenja kiselih kiša i negativnog dejstva na šume i zakiseljavanje zemljišta. Realizacijom ovog projekta predviđeno je smanjenje emisije sumpor dioksida (SO2) sa sadašnjih 1200-3000 mg/m³ na nivo niži od važećeg evropskog standarda od 400 mg/m³. Naime, projektnim zadatkom za objekat koji će biti izgrađen u TE „Nikola Tesla A“ predviđeno je da se emisija sumpor dioksida smanji na 200 mg/m³. Značajno je pomenuti i da je nusprodukt ovakvog načina prečišćavanja dimnih gasova gips, koji ima veoma široku primenu u industriji građevinskih materijala. Prema procenama EPS-a, procesom odsumporavanja u TENT A godišnje bi se moglo proizvesti oko 400.000 tona gipsa.

 

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

 

You may also like...