GE postrojenje napaja londonski Šard

U skladu sa svojim projektom ekomaginacije, General Electric postrojenje sa gasnom turbinom i sistemom kogeneracije Jenbacher, obezbeđuje pouzdano napajanje i grejanje kompleksa Šard, novootvorenog hotela, poslovnog i stambenog centra u Londonu, visokog gotovo 310 metara, što ga čini najvećom zgradom u Evropskoj uniji. Sistem kogeneracije Jenbacher dizajniran je da optimizuje energetsku efikasnost ovog ogromnog kompleksa, otvorenog 05. jula.

kogeneracijsko postrojenje u kompleksu Šard
Jedan od GE cilindričnih gasnih motora model J416 Jenbacher nalazi se u postrojenju sa sistemom kogeneracije koje obezbeđuje veliki deo potrebne energije za ovaj kompleks. Clarke Energy, ovlašćeni distributer gasnih motora Jenbacher, sklopio je i postavio kogeneracijsko postrojenje u kompleksu Šard u ime Mace Group, potpisnika ugovora. Sistem obezbeđuje 1,13 MW električne energije i 1,19 MW toplotne energije (tople vode) i nudi ukupnu efikasnost od 85,3 odsto, što doprinosi da stopa uticaja na životnu sredinu kompleksa Šard bude veoma niska. Motor generiše enegiju koja je ekvivalentna potrošnji u 2.700 britanskih domova. Šard takođe ima kotlove koji obezbeđuju dodatnu toplotu.
Industrijski kombinovani sistemi proizvodnje toplotne i električne energije (kogeneracijski CHP sistemi) postaju sve popularniji. Pomoću GE kogeneracijskog sistema Jenbacher, umesto da se oslanjaju na zasebne elektro i toplotne sisteme, korisnici ostvaruju uštedu od oko 40 odsto. Upotrebom ove tehnologije, smanjenje emisije ugljen dioksida može dostići 2.100 tona. Ova količina gasova koji utiču na efekat staklene bašte jednaka je emisiji ugljen dioksida 1.000 evropskih automobila na godišnjem nivou.

 

  • Šard je ne samo simbol ekonomske vitalnosti Londona, već i dobar pokazatelj prednosti CHP (kogeneracijske) tehnologije i načina na koji ona pomaže gradovima i zemljama širom sveta da povećaju energetsku efikasnost, smanje emisiju gasova i utiču na smanjenje efekta staklene bašte- rekao je Rafael Santana, predsednik i izvršni direktor sektora GE Energy Gasni motori.

GE je do sada isporučio više od 800 Jenbacher turbina za napajanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, što čini oko osam odsto od ukupno isporučenih Jenbacher turbina širom sveta. Kombinovane, ove jedinice generišu dovoljno energije da zadovolje godišnje potrebe oko 1,8 miliona domaćinstava u EU.
Kako Velika Britanija nastoji da zadovolji sve strože energetske standarde koje postavlja EU, u dve londonske najstarije i najuglednije bolnice, Gaj i Sent Thomas (Guy’s Hospital i St. Thomas Hospital) koristi se Jenbacher kogeneracijski sistem radi pružanja sigurnog i pouzdanog rešenja za napajanje elekričnom i toplotnom energijom, kao i smanjenja troškova i emisije štetnih gasova.
Tri jedinice GE Jenbacher J620 sa sistemom kogeneracije snage od po 3,3 MW postavljene u dva olimpijska parka u Londonu, spremne su da generišu gotovo 10 MW energije za hlađenje i grejanje na predstojećim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Londonu. Nakon završetka Igara, napajanje će biti usmereno ka daljem širenju poslovnih i stambenih kvartova istočnog Londona.
Ovi projekti sa sistemom kogeneracije pokazuju kako GE na inovativan način distribuira rešenja za napajanje – koja su u rasponu od 100 kW do 100 MW – pružajuči industrijama i zajednicama širom sveta sposobnost da generišu pouzdano i efikasno napajanje, bez obzira na vrstu goriva, te promoviše veću lokalnu energetsku bezbednost i omogućava smanjenje emisije štetnih gasova. GE portfolio distribuiranih energetskih rešenja obuhvata aeroderivativne gasne turbine, Jenbacher i Waukesha gasne motore i sisteme rešenja za otpadnu toplotu utrošenu za oporavak.

You may also like...