SAGRAĐENA PRVA ISTRAŽIVAČKA EKO KUĆA U VALJEVU

Istraživačka kuća" sada, kada je završena, u potpunosti ispunjava standarde i zahteve Evropske unijeU okviru javnog konkursa za unapređenje energetske efikasnosti, namenjenog civilnom sektoru, početkom 2009. godine, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije i valjevsko Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda”, uspostavili su saradnju na projektu izgradnje “Istraživačke kuće”. Primenom tehničkih rešenja i materijala, “Istraživačka kuća” sada, kada je završena, u potpunosti ispunjava standarde i zahteve Evropske unije u oblastima bioklimatskog projektovanja i termičkog izolovanja objekta. Projektovana sa ciljem primene sistema koji će doprineti smanjenju potrošnje energije, ova kuća je završena 2012. godine. Povodom završetka radova na “Istraživačkoj EKO kući “, naši mladi istraživači iz Valjeva organizovali su 07. jula 2012. godine u Birčaninovoj ulici u Valjevu i prigodnu svečanost sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Kao najveći avanturisti, zakoračili su na stazu za koju niko od njih nije mogao pretpostaviti kuda će ih odvesti. Ispisali su nebrojeno mnogo stranica, stavljajući na njih svoje ideje, planove i projekte. Družili se, dogovarali, diskutovali i, ne malo puta, raspravljali, o svakom detalju, nalazeći način da stignu do cilja i sve to pretoče u stvarnost. Zahvaljujući energiji i entuzijazmu koji su ih pratili sve ove godine, uz neizbežne uspone i padove, uspeli su se vrate iz još jedne avanture, zvane izgradnja samoodržive eko kuće koja koristi sunčevu energiju…

  • Kao nijedan avanturista, tako ni mi ne bismo sami mogli odoleti izazovima i prevazići prepreke na koje smo nailazili sve ove godine, da nije bilo neizmerne prijateljske pomoći naših prijatelja i donatora – zaključuju mladi istraživači.

Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije podržala je mnoge projekte mladih entuzijasta koji su, posle izvesnog vremena, postali nadaleko čuveni širom Evrope i sveta. Mladi odlično znaju koliko je napora i podrške bilo potrebno, od ideje do realizacije njihovog zajedničkog sna.

You may also like...