Izložba dečijih radova „Pčelice medonosnice“

Redakcija ”Ekopedije”, dečjeg časopisa namenjenog očuvanju životne sredine, koji je pokrenuo i objavljuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, proglasila je 2016-u – Godinom pčela.

Prateći svetska kretanja u oblasti ekologije, Redakcija se pridružila inicijativi koju je pokrenuo slovenački premijer Miro Cerar predloživši Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svetskim danom pčela.

Tako je 4. broj ovog časopisa, koji je podeljen osnovnoškolcima iz Pančeva i naseljenih mesta, dobrim delom bio posvećen pčelama i pčelarstvu, a pri tom je i ”cena” ovog izdanja prilagođena ovoj inicijativi i iznosila je ”jednu pčelicu”. Naime, svaki učenik drugog razreda, jer su ”drugaci” ovoga puta dobili ”Ekopediju”, morao je svoj primerak da ”plati pčelicom”: nacrtanom, napravljenom od stiropora, od kinder jaja, od vunice, od tkanine…

U cilju afirmacije pčelarstva i skretanja pažnje javnog mnjenja na značaj pčele, Sekretarijat za zaštitu životne sredine će od 12. do 22. februara, organizovati izložbu ovih dečjih radova u holu Gradske uprave.

Izložbu će u petak, 12. februara u 12 sati, otvoriti Vladimir Delja, gradski većnik zadužen za ekologiju.

Tri najbolja dečja rada biće nagrađena, naravno, medom.
Nagrade u kilogramima meda, obezbedio je Vojkan Milutinović, predsednik Društva pčelara Pančevo, koji je na poslednjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, dobio Zlatnu medalju za svoj livadski med.

Populacija pčela se smanjuje

Tokom poslednjih petnaest godina, broj pčela u svetu drastično se smanjuje. Tome je doprineo isključivo čovek: nepažljivim i preteranim korišćenjem pesticida, nepoštovanjem zakonskkih propisa u oblasti pčelarstva…

Ukoliko bi pčele nestale sa planete Zemlje, nestale bi i mnoge biljke za čije su oprašivanje i razmnožavanje, odnosno postojanje, zaslužne isključivo pčele, a samim tim, nestale bi i mnoge životinje. Naučnici kažu da bi svega pet godina posle nestanka pčela, nestao i čovek.

Otuda je Redakcija Ekopedije, dečjeg časopisa namenjenog očuvanju životne sredine, ovu godinu proglasila Godinom pčela i u to ime će više prostora biti posvećeno edukaciji dece, kako bi se pravilo odnegovao njihov odnos prema pčelama i pčelarstvu.
Izvor: Zeleni MINUTI

You may also like...