Pariski sporazum o klimi potpisalo 171 država

Predstavnici ukupno 171 države u sedištu UN u Njujorku potpisali su sporazum o klimi koji je postignut u decembru 2015. godine u Parizu, izjavio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun

  • Ovo je istorijski trenutak. Nikada ranije nije bilo toliko zemalja koje potpisuju neki međunarodni sporazum u jednom danu – izjavio je Ban Ki Mun na francuskom na tribini u UN.

Francuski predsednik Fransoa Oland je na istoj tribini pozvao svet da primeni sporazum i da što “hitnije pređe s reči na dela”.

U sedištu UN održana je ceremonija potpisivanja globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena sa konferencije UN u Parizu (COP21).

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je učestvovao na ceremoniji potpisivanja “Pariskog sporazuma o klimatskim promenama”

One zemlje koje ne budu potpisale sporazum imaće godinu dana da to učine.

Francuska ministarka ekologije Segolen Roajal, koja je predsedavala konferenciji COP21, izjavila je ranije da se od 193 članice UN, 147 obavezalo da će potpisati sporazum.

Ceremonija potpisivanja koja se održava na Dan planete Zemlje, usledila je četiri meseca nakon što je usvojen dogovor u Parizu koji predstavlja prvi korak ka “obevazivanju” zemalja na izvršenje obećanja o smanjivanju efekta staklene bašte, prenosi AFP.

Dok SAD, Kina i Indija, koje važe za najveće svetske emitere štetnih gasova, nisu bile predstavljene zvaničnicima sa najvišeg nivoa, 60 šefova država i Vlada se nalazilo među potpisnicima sporazuma.

Sporazum u Parizu će stupiti na snagu nakon što 55 zemalja koje su odgovorne za 55 odsto svetskih emitera štetnih gasova, ratifikuju ovaj sporazum.

Izvor: Blic

You may also like...