Zeleni list Centru za ekološko obrazovanje i održivi razvoj

Projekat ‘’Podizanje svesti učenika osnovnih i srednjih škola o klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti’’, koji je u okviru Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj realizovan u poslednjih godinu godinu dana prezentovan je u Skupštini grada Kragujevca. Tom prilikom najavljen je i početak realizacije novog projekta “Biorescue”, čiji je cilj povećanje ekološke svesti učenika po pitanju raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Centar je osnovan 2010. godine i ove projekte realizuje pod pokroviteljstvom ambasade Republike Finske, uz podršku Grada Kragujevca, Školske uprave Kragujevac, Politehničke škole. Nosilac projekata je Udruženje građana ‘’Stakleno zvono’’.

U okvikru projekta Podizanje svesti učenika o klimatskim promenama i energetskoj efikasnosti, u proteklih godinu dana održano je 40 radionica, u kojima su učestvovale kragujevačke osnovne i srednje škole i predškolska ustanova Nada Naumović. Oko 850 učenika prošlo je treninge o ovim temama. Projekat je realizovan uz pomoć ambasade Republike Finske, koja je finansijski podržala i novi projekat o raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, koji će se realizovati narednih godinu dana.

 

  • U okviru ovog projekta planirano je da se učenici upoznaju sa biodiverzitetom naših krajeva, radionice će se održavati na terenu i to na jezeru Šumarice i Botaničkoj bašti Kragujevca, jer naši učenici vrlo malo poznaju floru i faunu u svojoj okolini – istakao je Milan Gabarić, rukovodilac Centra.

 

Grad Kragujevac je podržao osnivanje Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, kako bi pomogao ekološko obrazovanje u školama. U okviru realizacije novog projekta i ove godine organizovaće se za učenike osnovnih i srednjih škola ekološki kamp u Lužnicama. Inače, u okviru republičke ‘’Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine’’, Centru za ekološko obrazovanje emisija ‘’Čekajući vetar’’ Drugog programa Radio Beograda i Pokret gorana Vojvodine dodelili su ‘’Zeleni list’’.

  • Zahvaljujući svim aktivnostima u prethodnih godinu dana Centar je dobio prestižnu nagradu ‘’Zeleni list’’ koja će biti uručena u petak 13. maja u Sremskim Karlovcima, a to je najbolja potvrda svega onoga što smo uradili u proteklih godinu i po dana – rekao je Srđan Matović član Gradskog Veća za životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

 

Nagradu je Centar dobio zbog organizovanja Festivala ekološkog obrazovanja, eko kampa u Lužnicama i edukacije o reciklaži u svim školama. Pored kragujevačkog ekološkog Centra dobitnici iste nagrade su ambasade kraljevina Holandije i Danske, Erste banka, časopis Eko list, Institut Vinča, Institut za lečenje i rehabilitaciju srčanih i reumatskih bolesti ‘’Niška banja’’, komapnije “Božić i sinovi“ i “Carlsberg“. Dodelu Zelenog i Crnog lista finansira Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

 

You may also like...