Projekat ‘’Reciklaža istrošenih baterija’’

Ekološko Udruženje Eko fan kamp kroz organizaciju edukativnih radionica, seminara i akcija učestvuje u podsticanju svesti o potrebi očuvanja i zaštiti životne sredine. Jedna od tih radionica posvećena je reciklaži istrošenih baterija, a namenjena je edukaciji učenika trećeg i četvrtog razreda.

Radionica sa osnovcima Reciklaža istrošenih baterija

U Srbiji se godišnje uveze više od sedam miliona kilograma baterija, a po domaćinstvu to je prosečno negde oko 21 baterija. Baterije su svuda oko nas, ali kada se istroše uglavnom ne znamo šta ćemo sa njima i bacamo ih u kantu za đubre. Tako otrovi i teški metali završe u prirodi, a samim tim i u našem organizmu jer ne mogu da se uklone iz prirode, pa stižu do podzemnih voda i zemljišta, a zatim ulaze u naš organizam. Ideja da kontejneri za baterije budu u svakoj školi i da počnu da se preradjuju i iz njih izvlače najkorisnije supstance, potekla je od ekološkog Udruženja Eko fan kamp. Projekat ”Reciklaža istrošenih baterija” traje već dve godine, a jedna od radionica održana je i u Osnovnoj školi Moma Stanojlović. Edukacija dece trećeg i četvrtog razreda održaće se i u drugim kragujevačkim osnovnim školama. Deca su imala priliku da aktivno učestvuju u razgovoru sa predavačima. Naučili su kako da na pravilan način razdvajaju otpad na mestu nastanka i sve o reciklaži istrošenih baterija.

Zoran Mitrović, predsednik Udruženja Eko fan kamp

  • Ovo je projekat koji postoji vec dve godine, od Skupštine grada sredstva smo dobili 2016 godine, pa ćemo tako i u drugim školama koje nisu bile deo projekta, edukovati mališane kako bi nešto više saznali o pravilnom načinu razdvajanja otpada i sve o reciklaži istrošenih baterija – rekao je Zoran Mitrović, predsednik Udruženja Eko fan kamp.

 

 

mladi aktivisti

mladi aktivisti

Jedan od projekata koji bi trebalo da se realizuje jeste i formiranje organskih bašta u školama. Projekat koji treba da počne u proleće naredne godine nosi naziv ”Mladi za prirodu, priroda za mlade”, i finansiran je od strane grada Kragujevca. Kroz edukaciju, članovi ovog udruženja obučiće decu kako da uzgajaju zdravu hranu kroz sam proces nastanka organske bašte, do konačnog proizvoda. Takođe zbog nedostatka zelenih površina najavljuju i novu akciju pošumljavanja na teritoriji grada Kragujevca

You may also like...