Podsticanje organske proizvodnje

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, dana 30. juna 2011. godine Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o korišćenju podsticajnih sredstava za podršku razvoju organske proizvodnje za tekuću godinu.

Iz budžeta će za te namene biti izdvojeno ukupno 20 miliona dinara, a podsticajna sredstva namenjena su za razvoj organske biljne proizvodnje (ratarske, povrtarske, voćarske i vinogradarske) i organske stočarske proizvodnje.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju fizička lica – nosioci registrovanog porodičnog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstava, privredna društva, zemljoradničke zadruge, proizvođači kooperanti (lica sa kojima su proizvođači koji se bave organskom produkcijom, zaključili ugovor o saradnji) i vaspitno – obrazovne ustanove.

Poljoprivredni proizvođač pravo na subvencije na osnovu ove uredbe može da ostvari jednom u toku godine i to u maksimalnom iznosu od 2,2 miliona dinara.

Podnosioci zahteva koji imaju biljnu proizvodnju koja se nalazi u periodu konverzije, ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za podršku razvoju organske proizvodnje u iznosu od 36.000 dinara po hektaru za ratarsku proizvodnju (žitarice, industrijsko bilje, lekovito i aromatično bilje).

Subvencije za organsku povrtarsku proizvodnju iznosiće 50.400 dinara po hektaru, a za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju 64.800 dinara po hektaru. Ukupan iznos podsticajnih sredstava po podnosiocu zahteva ne može biti veći od 1,2 miliona dinara.

Podnosioci zahteva koji imaju sertifikat za organske biljne proizvode ili imaju biljnu proizvodnju za koju je završen period konverzije i nalaze se u postupku izdavanja sertifikata, ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za podršku razvoju organske proizvodnje u iznosu od 30.000 dinara po hektaru za ratarsku proizvodnju (žitarice, industrijsko bilje, lekovito i aromatično bilje).

Takva vrsta podnosilaca zahteva može dobiti 42.000 dinara po hektaru za povrtarsku proizvodnju, a 54.000 dinara po hektaru za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju a ukupan iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od milion dinara.
Podnosioci zahteva koji imaju stočarsku proizvodnju koja se nalazi u periodu konverzije ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za podršku razvoju organske proizvodnje u iznosu od 21.600 dinara po grlu krupne stoke (za najmanje četiri grla), 7.200 dinara po grlu sitne stoke (za najmanje 10 grla), 720 dinara po jedinki živine (za najmanje 100 jedinki) i 2.800 dinara po košnici (za najmanje 30 košnica). Ukupan iznos podsticajnih sredstava po podnosiocu zahteva ne može biti veći od 1,2 miliona dinara.

Podnosioci zahteva koji imaju sertifikat za organske stočarske proizvode ili imaju stočarsku proizvodnju za koju je završen period konverzije i nalaze se u postupku izdavanja sertifikata, ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za podršku razvoju organske proizvodnje u iznosu od 18.000 dinara po grlu krupne stoke (za najmanje četiri grla).

Davanja su 6.000 dinara po grlu sitne stoke (za najmanje 10 grla), 600 dinara po jedinki živine (za najmanje 100 jedinki) i 2.400 dinara po košnici (za najmanje 30 košnica). Ukupan iznos podsticajnih sredstava po podnosiocu zahteva ne može biti veći od milion dinara.

Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprovrede – Upravi za agrarna plaćanja do 31. avgusta 2011 godine.

 

 

 

You may also like...