Presuda za krijumčarenje ptica

Presuda za krivično delo krijumčarenja zaštićenih vrsta ptica.

sljuka
Italijanski državljani Markoni Alfredo i Politi Paolo nakon dvogodišnjeg sudskog procesa, osuđeni su za krivično delo krijumčarenja zaštićenih vrsta ptica.

U putničkom automobilu marke mercedes, italijanskih registarskih oznaka 9. decembra 2007. godine pronađeno je 56 jedinki mrtvih ptica. I to: 54 jedinke drozda borovnjaka, jedinka drozda imelaša i jedinka šumske šljuke, koje su zaštićene kao prirodne retkosti pod prvim stepenom zaštite. Za te ptice italijanski državljani Markoni Alfredo i Politi Paolo nisu posedovali nikakvu dokumentaciju. drozd

Markoni Alfredo i Politi Paolo su uhapšeni, protiv njih su podnete krivične prijave za krijumčarenje, a vozilo je zaplenjeno do okončanja krivičnog postupka.
Pravosnažnom presudom Opštinskog suda u Šidu od 5. juna .2008. optuženi državljani Italije Markoni Alfredo i Politi Paolo, iz Peruđe, osuđeni su zbog krivičnog dela krijumčarenje na uslovnu osudu i utvrđuje im se kazna zatvora u trajanju od po šest meseci.

Istovremeno određujući da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dve godine po pravosnažnosti presude ne izvrše drugo krivično delo. Takođe, osuđeni su na novčanu kaznu u iznosu od po 400.000 dinara.

Na osnovu odredbi Krivičnog zakonika Republike Srbije, od optuženih Markoni Alfreda i Politi Paola oduzete su mrtve ptice, putničko vozilo marke mercedes (tržišna vrednost procenjena na 2.287.685 dinara. Takođe, optuženima je izričena mera bezbednosti proterivanja stranaca sa teritorije Republike Srbije, u vremenskom trajanju od jedne godine po pravosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u pritvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Optuženi su dužni da na ime troškova krivičnog postupka isplate iznos od 20.044 dinara i na ime paušala iznos od 20.000 dinara, u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.
U toku je postupak naplate novčanog dela kazne.

You may also like...