Sastanak Konsultativne grupe ministara UNEP

Završen sastanak Konsultativne grupe ministara o međunarodnom upravljanju životnom sredinom

konsultativna_grupa

Sastanak Konsultativne grupe ministara UNEP o međunarodnom upravljanju životnom sredinom, završen je u Narodnoj skupštini Srbije. Na sastanku je počeo Beogradski proces, koji će postaviti nove temelje za buduće aktivnosti u reformi međunarodnog upravljanja životnom sredinom.

– Beogradski proces podrazumeva restrukturiranje sistema Ujedinjenih nacija u oblasti zaštite životne sredine, posebno u pitanjima klimatskih promena i održivog razvoja. Na sastanku je zabeležena veća i značajnija aktivnost Sjedinjenih Američkih Država, dok su Kina i Brazil pokazale drugačije stavove prema aktuelnim problemima, u odnosu na ranije godine. U oktobru će u Rimu biti nastavljen Beogradski proces, pa zatim u Kopenhagenu – rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i dodao da je proteklim skupom Srbija vraćena na mapu zemalja donosilaca odluka.

On je istakao da će Srbija moći da koristi fondove UN u oblasti zaštite životne sredine, kao i da su vođeni razgovori o sanaciji životne sredine uništene u ratovima prethodnih godina u Srbiji, zaštiti biodiverziiteta, reka i jezera, ali i o klimatskim promenama.

U okviru prvog sastanka Konsultativne grupe ministara i visokih državnih službenika o međunarodnom upravljanju životnom sredinom, ministar Dulić održao je niz bilateralnih sastanka sa ministrima životne sredine Sirije, Italije, Crne Gore i Kenije.

Ministarka životne sredine Italije Stefanija Prestiđakomo naglasila je da se nastavlja uspešna saradnja dve zemlje u pogledu realizacije mehanizama čistog razvoja, CDM projektima.

Ministar prostornog planiranja i životne sredine Crne Gore Branimir Gvozdenović je predložio da dve zemlje naprave sporazum o saradnji u oblasti životne sredine.

Na sastanku će biti održane ministarske konsultacije o narednim koracima za unapređenje međunarodnog upravljanja životnom sredinom. Učesnicima će biti predstavljena neka od mogućih rešenja budućeg funkcionisanja UN u oblasti životne sredine i održivog razvoja.

Tom prilikom biće usvojen Beogradski proces, dokument koji će predložiti smernice za buduće aktivnosti u reformi međunarodnog upravljanja životnom sredinom.

You may also like...