SRBIJA NA PUTU GLOBALNIH IZAZOVA

Andor Luhović na svetskoj studentskoj konferenciji u Dubaiju

U Dubajiu se, svake druge godine, održava svetska studentska konferencija pod nazivom „Edukacija bez granica“. Ove godine će se održati 6. konferencija po redu od 28. Marta do 1. Aprila 2011. Godine.

Na konferenciji će Srbiju predstavljati Andor Luhović, alpinista, apsolvent na inženjerstvu zaštite životne sredine na Fakultetu tehničkih nauka i koordinator Zelene patrole.

[singlepic id=639 w=300 h=225 float=center]

Kojim temama će se baviti studenti na ovoj konferenciji?

  • Ove godine konferencija se odžava pod nazivom „Inovativne mogućnosti za globalne promene – različite perspektive, globalne akcije“ a baviće se temama zaštite životne sredine i održivog razvoja kroz edukaciju, ekonomiju, inženjerstvo i tehnologiju, nove medije i politiku.

Ko su učesnici i predavači na konferenciji?

  • Učesnici su studenti iz 129 zemalja koji su izabrani na osnovu biografije i motivacionog pisma. Između ostalog predavači su svetski lideri iz različitih oblasti: Političari (Rt Hon Tony Blair, Rt. Hon. Raila Odinga, premijer Republike Kenije,…), nobelovci (Albert Fert, fizika 2007) i drugi.

Kako ocenjuješ značaj učešća na konferenciji?

  • Ovo je najveći studentski skup na svetu i značajno je da Srbija ima svog predstavnika. Meni je izuzetno zadovoljstvo što sam ovaj put ja predstavnik Srbije na ovoj konferenciji i biću u prilici da iz prve ruke čujem najaktulenija znanja i informacije, kao i da se upoznam sa dostignućima iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja u svetu. Problemi u oblasti zaštite životne sredine ne poznaju političke granice i moraju se rešavati na globalnom nivou. Jedan od ciljeva ove konferencije je udruživanje za globalno delovanje. A takav pristup mi je blizak i predstavlja primarni deo moje ličnosti i mojih shvatanja.

Šta te je opredelilo na životnom putu za ovakav način delovanja i razmišljanja?

  • Od malih nogu se bavim planinarstvom i odatle moja ljubav prema prirodi i strast za alpinizmom. Od ranog detinjstva sam planinario, mnogo proputovao i osetio svu lepotu i blagorodnost prirode. To je u meni probudilo odgovornost i želju da doprinesem zaštiti prirodnih vrednosti i resursa. Zbog toga sam upisao Fakultet tehničkih nauka – inženjerstvo zaštite životne sredine kako bih, kompetentno i kvalitetno, bio u mogućnosti da doprinesem zaštiti životne sredine. U međuvremenu sam se bavio studentskim aktivizmom s ciljem da i druge studente motivišem na aktivan i angažovan odnos prema životnoj sredini. To me je i dovelo do osnivanja udruženja Zelena patrola, koje predstavlja visoko mobilnu grupu studenata čiji je cilj da probleme u životnoj sredini učini vidljivim, radi kvalitetnijeg i efikasnijeg rešavanja.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju da li je sve spremno za odlazak na konferenciju?

  • Organizatori pokrivaju sve troškove boravka i učešća na konferenciji. Učesnici sami snose troškove prevoza i u tom smislu se suočavam sa problemom obezbeđivanja novca za povratnu avio kartu i džeparac. Pošto sam student i nemam stalan izvor prihoda pokušaću da obezbedim sredstva od nadležnih institucija. Nadam se da će imati razumevanja i shvatiti značaj učešća na ovakvom međunarodnom skupu pa samim tim i finansijski pomoći moj odlazak.

[singlepic id=637 w=180 h=240 float=left]Andor Luhović je od 2002. član Vojvođanske alpinističke ekspedicije sa kojom se popeo na sledeće vrhove: Kilimandžaro (Afrika), Barunce (7129m, Himalaji), Šišapangma (8027m, Himalaji), Mount Everest (stigao do visine 8350m, Himalaji).

Od 2002. godine Andor ima status vrhunskog sportiste saveznog ranga, od 2003. godine ima status vrhunskog sportiste međunarodnog ranga, a od 2004. godine status zaslužnog sportiste.

Predsednik Studentske asocijacije na Fakultetu tehničkih nauka 2008., predsednik Zajednice organizacija studenata ekologije i zaštite životne sredine Srbije (ZOSEKIZA) 2009.

Osnovao je 2008. godine, s grupom aktivista, udruženje Zelena patrola. Zelena patrola je, u partnerstvu sa Vojvođanskom zelenom inicijativom, snimila dokumentarni TV serijal Zelena patrola na delu. Serijal, koji se emituje na nekoliko televizija među kojima je i B92info, čini 13 polusatnih emisija na različite teme iz oblasti zaštite životne sredine sa teritorije Srbije.

[singlepic id=642 w=300 h=225 float=center]

Ostaje samo jedno pitanje da li će Andor, koji je savladao mnoge prepreke na životnom putu i pomerio mnoge granice ljudskih dostignuća, uspeti da obezbedi sredstva za povratnu kartu do Dubaija!? Jer…nama je valjda stalo da se vrati! I da ode, naravno! Sad su na redu donosioci odluka…

Ruža Helać

[nggallery id=41]

You may also like...