Sve je moguće na osmom Festivalu nauke

sunce slika slikePod sloganom ”Sve je moguće” u Beogradu je održan Osmi Festival nauke, koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu, na kome je 550 naučnika iz 49 institucija i gosti iz inostranstva, približilo svim zainteresovanima nauku na zabavan i interaktivan način. Fondacija Recan organizovala je izložbu pod nazivom ”Sunce slika slike”, na kojoj su zainteresovani mogli da upoznaju sve tajne solarografije, jedinstvene metode kojom se beleži putanja kretanja sunca u određenom vremenskom intervalu. Sve to uz pomoć fotoaparata koji radi po principu camere obscure, a koji se izrađuje od limenke. Izložba je rezultat konkursa ”Vreme u limenci” koji je sprovela Fondacija Recan u saradnji sa ReFoto magazinom, a koji je trajao od aprila do septembra ove godine. Na otvaranju izložbe proglašeni su pobednički radovi pri čijem izboru su uzeti sledeći kriterijumi: vidljivost putanje sunca, kompozicija, zanimljivost prizora tj. pejzaža ali je posebno važna bila i priča koja stoji iza solarografske fotografije. Prvo mesto osvojila je Marijana Živanović, na čijoj fotografiji se ogleda vrh planine Cer. Drugo mesto pripalo je Katarini Petrović, čija je limenka – kamera preživela poplave, kišu i vetar na terasi zgrade u Obrenovcu. Treće mesto osvojili su đaci iz ekološke sekcije Osnovne škole ”Sveti Sava” u Kikindi, kojima će ovaj rad u toku koga su pratili sunce u periodu od nekoliko meseci poslužiti i kao ogledno sredstvo na časovima geografije.

Učesnici su se trudili da zabeleže impresivne pejzaže, ali i najobičnija mesta koja za njih imaju veliki značaj kao što je dvorište u kome su se igrali u detinjstvu. Na primer, učenici OŠ ” II šumadijski odred” postavili su limenku koja je trebalo da snimi regionalni put Markovac – Svilajnac, a koja je, nakon majskih poplava snimila reku koja je nastala na ovom putu.

  • Drago nam je što smo putem konkursa uspeli da široj javnosti približimo solarografiju – umetnost koja koristi limenku kao sredstvo za JELENA KIŠ projekt menadžer Recan Fondacijefotografisanje. Kao fondacija koja se trudi da promoviše i podigne svest o važnosti reciklaže, veliko nam je zadovoljstvo što smo motivisali ljude da učestvuju i otkrili im još jednu upotrebnu vrednost limenke. Zato smo tokom trajanja izložbe omogućili svim zainresovanim posetiocima da nauče kako sami da uz pomoć limenke krenu u lov na sunce. Limenka koja se u solarografiji koristi kao pandan fotografskom aparatu je omiljeno sredstvo za postizanje ovog cilja, jer između ostalog, ne propušta svetlost i u potpunosti čuva sadržaj zaštićenim od spoljašnjih uticaja. Upravo zbog te svoje karakteristike je odličan saveznik u ovom zanimljivom fotografskom poduhvatu – rekla je Jelena Kiš iz Recan Fondacije.

Posetioci Osmog Festivala nauke mogli su da se oprobaju u forenzici, da vide kako se pripremala hrana u neolitskom dobu, da saznaju zašto boli zub, kako se suši voće, povrće i lekovito bilje, kako se dobija zdrav suv proizvod, kako se pravi solarni šporet ili šta je to reciklaža i još mnogo toga. U Galeriji Narodne banke Srbije bila je predstavljena “Zelena zona” s ciljem da posetioce upozna sa čarima recikliranja. Zainteresovani su mogli da pogledaju kako se može napraviti teretana od recikliranog materijala, koji nas urbani predatori posmatraju sa neba i kako radi motor na vruć vazduh.

Tokom proteklih sedam godina srpski Festival nauke narastao je u najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj Festivala nauke je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice, koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i nadasve zabavna.

You may also like...