Novi ekološki fond od septembra

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je u Skupštini da očekuje da od septembra zaživi novi ekološki fond, iz koga bi bili finansirani projekti iz oblasti zaštite životne sredine.

Skupština Republike Srbije

  •  Imamo plan, pripremili smo modele finansiranja zaštite životne sredine i od septembra očekujemo da taj fond i zaživi. Imamo podršku vlade i Ministarstva finansija – rekla je Bogosavljević Bošković na kraju načelne rasprave o izmenama tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Ministar je istakla da je sektor preuzela pre 10 meseci, bez novca, sa puno spornih projekata, preko 2.000 projekata nasleđeno je iz Fonda koji je ugašen 2012. godine, jer je bio nefunkcionalan.

  • Sredstva iz tog fonda su trošena na netransparentan i nesvrsishodan način i od momenta njegovog ukidanja nije nastao pravni vakum, budući da su njegove poslove, kao i poslove takođe ugašene Agencije za hemikalije, preuzela nadležna ministarstva – naglasila je ministar Bogosavljević Bošković.

Ministar je napomenula i da je i pored nezavidne ekonomske situacije u zemlji za finansiranje oblasti zaštite životne sredine izdvojeno maksimalno sredstava, te da je, pored ostalog, isplaćen dug od dve milijarde dinara za reciklažnu industriju.

U nastavku sednice razmatra se potvrđivanje pet međunarodnih protokola i sporazuma. Među njima su sporazumi Srbije sa Urugvajem u oblasti veterine, Srbije i Alžira u oblasti zdravlja životinja, Srbije i Ukrajine o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, ali i protokola o održivom tuzirmu i održivom upravljanju šumama, uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

You may also like...