MEĐUNARODNI MITECO FORUM „BUDUĆNOST VAS PITA“

Međunarodni Miteco Forum četvti po redu, pod nazivom „Budućnost vas pita“ održan je u prisustvu više od 200 posetilaca i uz podršku Sekreterijata za zaštitu životne sredine grada Beograda. Forumu su prisustvovali predstavnici državne uprave, lokalnih samouprava, industrije, stručne javnosti i medija, koji su kroz dva panela i mnoštvo konstruktivnih debata nastojali da zajednički dođu do novih rešenja u sferi zaštite životne sredine i industrije otpada.
IV Međunarodni Miteco Forum zvanično je otvorio Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco Kneževac, koji je istakao da ne krije zadovoljstvo što je Forum postao dobra tradicija i platforma edukativnog delovanja.

MEĐUNARODNI MITECO FORUM

Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco

  • Miteco Forum je mesto gde se na panelima iznose nova iskustva i prakse iz oblasti zaštite životne sredine. Ovogodišnji Forum nosi naziv „Budućnost Vas pita“ iz razloga što mi kao pojedinci treba da učimo na greškama iz prošlosti, a u isto vreme, svesno moramo da razmišljamo o tome kakvu budućnost ostavljamo pokoljenjima koje dolaze“ – istakao je gospodin Mitrović.

Ovogodišnji naziv foruma „Budućnost Vas pita“ koji dobro oslikava da je to pitanje koje se tiče svih nas, ali i naših pokolenja.

  • Pitanje saradnje javnog i privatnog sektora je nešto na čemu treba posebno raditi kako bi se kreirala održiva rešenja – istakla je Irena Vojáčková-Sollorano, stalni koordinator UN u Srbiji.

Nedavne poplave koje su zadesile Srbiju pokazuju da se broj vanrednih situacija stalno povećava i da ih je u poslednjih par godina bilo više od 3.000.

  • Posebno je važno unaprediti proces prevencije i obnove, kao i da je Ministarstvo pokrenulo i zajednički projekat za ranu obnovu sa PBILD-om u cilju izgradnje kapaciteta za sprečavanje poplava, ali i sanaciju postojećih šteta – objašnjava Sandra Nedeljković iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Panel diskusija na Forumu

Nakon oficijelnog otvaranja Foruma, usledila su dva panela: klimatske promene i upravljanje otpadom i industrijalizacija. Tokom prvog panela bilo je govora o ekstremnim posledicama klimatskih promena koje se manifestuju i na sistem upravljanja otpadom. Iskustvo Srbije posle majskih poplava pokazalo je nedovoljnu spremnost za upravljanje potencijalnim rizicima. Tom prilikom istaknute su i procene da zagrevanje od 2 stepena u odnosu na period pre industrijalizacije može da nanese gubitke i do 2% od svetskih godišnjih prihoda. Istaknuto je da je i Energetska politika EU 20/20/20 dopunjana novim planom „Energetski i klimatskim ciljevi do 2030“ – smanjenje emisije CO2 za 40% i udeo od 27% energije iz obnovljivih izvora.

U okviru drugog panela, koji se bavio pitanjima industrijalizacije i cirkularne ekonomije istaknuto je da Evropska industrija danas teži za postizanjem održivog rasta na način koji je efikasan za resurse i zdrav za životnu sredinu. Osnova za takav rast je da se omoguči da ekonomija bude cirkularnija, što znači da otpad treba da se smanji, ponovo koristi ili reciklira u nove proizvode ili da se koristi za proizvodnju energije.

Nakon drugog panela, usledile su stručne prezentacije na različite teme: od upravljanja opasnim otpadom, do primera dobre prakse u domenu insineracije otpada u evropskim zemljama.
IV Međunarodni Miteco Forum potvrdio je potrebu za regionalnom saradnjom u rešavanju ekoloških problema, i u fokus je stavio brojne globalne izazove društva. Učesnici su u okviru edukacije, debata i razmenom novih informacija uspeli da dođu do novih, održivih ideja koje bi mogle doprineti boljoj, lepšoj i zdravijoj budućnosti za pokoljenja koja dolaze.

You may also like...