Završen petnički “Korak u nauku”

U Istraživačkoj stanici Petnica završena je trinaesta po redu regionalna konferencija mladih naučnika “Korak u nauku”. Ukupno 200 učesnika iz svih delova bivše Jugoslavije predstavilo je svoje ovogodišnje rezultate iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Obrazovni ciklus u Istraživačkoj stanici Petnica zavšava se svake godine okupljanjem odabranih polaznika svih programa ove prestižne institucije, kao i njihovih vršnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije na konferenciji “Korak u nauku”.

rinaesta po redu regionalna konferencija mladih naučnika “Korak u nauku”

Ovom prilikom 120 srednjoškolaca je predstavilo svoje prve naučne rezultate iz astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, medicine, hemije, biologije, geologije, arheologije, sociologije, psihologije, istorije, lingvistike, dizajna. Zajedno sa njima je ove rezultate diskutovalo oko 80 postdiplomaca, doktora nauka i naučnika sa različitih fakulteta i instituta.

 dr Aleksandar Belić, državni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

  • Petnica je mesto koje naša zemlja mora da podržava. To je budućnost ne samo nauke u našoj zemlji, već i drugih oblasti društva. Zato Ministarstvo planira i u buduće da podržava ove mlade ljude i Petnicu – rekao je na otvaranju Konferencije dr Aleksandar Belić, državni sekretar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Već drugu godinu za redom na Konferenciji “Korak u nauku” učestvuju i srednjoškolci iz susednih zemalja koji su svoje prve korake u nauci napravili na nekom od letnjih kampova nauke u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji ili Crnoj Gori.

  • Na XIII petničkoj Konferenciji bilo je predstavljeno 87 naučnih radova iz 15 različitih oblasti. Vrlo smo ponosni na interdisciplinarne teme i istraživanja, koja prate trendove u svetskoj nauci – rekao je Nikola Božić, predsednik Organizacionog odbora Konferencije.

Putanje asteroida u blizini Jupitera, paukovi valjevskog kraja, DNK analiza kostiju sa arheološkog nalazišta, hemijska svojstva kivija, ponašanje na društvenim mrežama, samo su neke od tema istraživanja ovogodišnjih projekata.

Učesnici ove Konferencije su pokazali ne samo to da imaju interesovanje za nauku, i sposbnost da uspešno realizuju istraživanje, već i istrajnost u kojoj su rezultate pretočili u rad, izlaganje i poster prezentaciju. Radoznalost i istrajnost su vrlo važne osobine uspešnih ljudi.

You may also like...