Udruženje Kragujevčana Gružanskom jezeru u pohode

Protest na jezeru GružaUdruženje Kragujevčana u Beogradu organizovalo je protest na jezeru Gruža, kod Ribarskog naselja, apelujući na nadležne institucije da zaštite Gružansko jezero i uklone sve nezakonito izgrađene objekte u zoni sanitarne zaštite akumulacije. Protestu se pridružilo i rukovodstvo gradskog Vodovoda.

Udruženje Kragujevčana u Beogradu

Nakon tribine koja je nedavno održana u Beogradu pod nazivom ’’Voda – izvor života’’, članovi Udruženja Kragujevčana u Beogradu organizovali su protesno okupljanje na jezeru Gruža. Time su želeli da pokažu koliko je nesavestan odnos pojedinaca prema jezeru, sa kojeg se vodom za piće snabdeva gotovo pola miliona stanovnika, ne samo Kragujevča, već i Kraljeva, Knića i Batočine. Izgradnjom oko 150 objekata u zoni sanitarne zaštite jezera, gde zakonom nije dozvoljena gradnja, ovo izvorište je ugroženo.

prof. dr Vera Dondur iz Udruženja Kragujevčana

prof. dr Vera Dondur iz Udruženja Kragujevčana

  • Jednom zagađena voda ne može više da bude prečišćena, a osnovna je stvar da nikakva komunalna naselja ne smeju da budu pored vode, naročito – ističe prof. dr Vera Dondur ne uz vodu koja posle toga snabdeva vodom za piće tako veliko područje kao što je Kragujevac. Druga stvar je da svi ostali objekti koji se grade bez ekološke kontrole unose čitav niz supstanci koje mogu da budu kancerogene. Ovo jezero ima tu dragocenost, čistu vodu koja je bila bakteriološki čista i od teških metala i koja to mora da ostane- apeluje prof. dr Vera Dondur iz Udruženja Kragujevčana.

Članovi Udruženja Kragujevčana, koji žive u Beogradu podržavaju zahteve Javnog komunalnog preduzeća ’’Vodovod i kanalizacija’’, da se svi nezakonito izgrađeni objekti u zoni sanitarne zaštite akumulacije Gruža uklone.

Zoran Matović, predsednika Udruženja Kragujevčana u Beogradu

Zoran Matović, predsednika Udruženja Kragujevčana u Beogradu

  • Ovo je nastavak akcije, tačnije tribine koja je održana u Beogradu pod nazivom ’’Voda – izvor života’’, kada smo uputili zahtev ministru Duliću, da se poštuju zakon i propisi, jer mi smo ovde – prema rečima Zorana Matovića, predsednika Udruženja Kragujevčana u Beogradu, da potvrdimo naš zahtev, jer iako ne pijemo vodu svaki dan odavde, tražićemo od odgovornih da ne dozvole divlju gradnju na ovom jezeru.

Kragujevačko preduzeće Vodovod i kanalizacija već pet godina pokušava da ukloni bespravno izgrađene objekte, jer nedavno donetim rešenjem Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja ukinuta je odluka knićanske opštine, kojom je odobrena gradnja objekata uz samu obalu jezera.

Obren Ćetković, direktor JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’

Obren Ćetković, direktor JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’

  • Da ne bi došlo do toga da se pogorša kvalitet vode na jezeru Gruža, mi smo preduzeli sve mere što se tiče gradskog vodovoda – ističe Obren Ćetković, direktor JKP ’’Vodovod i kanalizacija’’, a očekujemo da se realizuje uskoro i odluka vrhovnog suda Srbije vezana za ribarsko etno selo.

Ostale vikendice koje su bespravno izgrađene na jezeru Gruža, a nemaju građevinsku dozvolu prema rečima nadležnih iz gradskog vodovoda, trebalo bi da budu srušene. Za sada, prema tvrdnjama nadležnih, voda za piće sa Gružanskog jezera hemijski i bakteriološki je ispravna.

Ribarsko naselje na jezeru Gruža

You may also like...