Više od 270.000 volontera u akciji Očistimo Srbiju

Više od 270.000 volontera čistilo je danas više od 3.000 lokacija u 169 opština tokom Velikog spremanja Srbije.

  • Ovo je veliki uspeh, akcija je premašila sva očekivanja i prema prvim procenama u Velikom spremanju Srbije je učestvovalo više od 270.000 volontera. Lokacije za čišćenje odredili su građani njihovim prijavljivanjem na portalu www.ocistimosrbiju.rs. Akcija se održava po drugi put i to u godini koja je proglašena Evropskom godinom volontiranja – rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

[singlepic id=738 w=300 h=200 float=center]

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja organizovalo je Veliko spremanje Srbije na teritoriji cele Republike u okviru akcije Očistimo Srbiju, uoči Dana zaštite životne sredine 5. juna. U Beogradu je akcija počela čišćenjem prostora iza Lastine autobuske stanice i poteza ispod Starog železničkog mosta, Gazele i Brankovog mosta. Na toj lokaciji je učestvovalo oko 1.000 volontera opštine Stari grad, Ministarstva, Izviđača, JKP „Gradske Čistoće“, „Zelenila Beograd“, „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“, zaposleni u železnicama, Telekomu, volonteri Sekopaka.

 

  • Uveren sam da će mnoge lokacije u Srbiji posle današnjeg čišćenja biti najčistije u poslednjih nekoliko decenija i nadamo se da će akcija postati tradicionalna. Veoma smo zahvalni svima koji su je podržali svojim učešćem, a pozivam sve one koji se nisu prijavili da učestuju, da danas urade nešto za svoje najbliže okruženje – istakao je ministar Dulić.

U akciji čišćenja lokacija u okolini Železničke stanice Novi Beograd i Belvila, učestvovao je i gradonačelik Beograda Dragan Đilas.

  • Podržali smo akciju na čitavoj teritoriji Grada. Apelujem na sugrađane da briga o zaštiti žiotne sredine ne bude samo danas iskazana, već i u buduće – ukazao je gradonačelnik Đilas.

[singlepic id=749 w=270 h=203 float=left]

 

Divlje deponije kod pijace Kvantaš uklanjala je mehanizacija preduzeća „Gradska Čistoća“, „Zelenila Beograd“, „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“, „Beograd puta“ i „Beogradskih elektrana“.

Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će u saradnji sa Ministarstom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja početkom naredne školske godine učenicima od prvog do četvrtog razreda podeliti ekološki bukvar.

 

Očistimo Šumarice

 

Akcija velikog prolećnog spremanja pod nazivom ”Očistimo Srbiju” organizovana je danas i u Kragujevcu. U akciji ”Očistimo Šumarice” više od hiljadu kragujevčana na prostoru Spomen parka, radilo je na uređenju površine oko trim staze, uklanjanja samoniklog rastinja ali i divljih deponija.

[singlepic id=730 w=550 h=147 float=center]

Mnogi kragujevčani, preduzeća, organizacije, škole izdvojile su danas svoje vreme kako bi očistili Šumarice, a ideja je bila i da se podigne svest građana o značaju pravilnog odlaganja otpada, kako ne bi završio u prirodi. Oko dve hiljade volontera uređivali su površine oko trim staze, uklanjali samoniklo rastinje ali i divlje deponije. Ministarstvo životne sredine za učesnike akcije pripremilo je zaštitne rukavice, dok je grad obezbedio osveženje.

 [singlepic id=742 w=270 h=203 float=left]

  • Pokušaćemo da tokom leta organizujemo dodatne aktivnosti da bi se ovaj prostor uredio jer će se završiti ulica Desankin venac, pešačka staza i rasveta uz tu ulicu. Samim tim Šumarice će biti mnogo lepše pa će sve više kragujevčana provoditi vreme na prostoru Spomen parka – rekao je Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu.

Volonteri iz dvadesetak ekoloških i omladinskih organizacija i učenici srednjih škola uz pomoć radnika gradskih komunalnih preduzeća čistili su prostor oko četiri najduže pešačke staze u Šumaricama. Radnici komunalnih preduzeća Zelenilo, Čistoća i Niskogradnja uklonili su tri divlje deponije koje se nalaze na obodu parka.

[singlepic id=752 w=180 h=135 float=right]

  • Ovakve akcije trebalo bi da se održavaju češće, jer – kako kaže Zoran Obradović iz ekološkog kluba Gora mi organizujemo čišćenje divljih deponija na više lokacija u gradu i van njega, više puta u toku godine, pa je potrebno naučiti i druge da paze na ovakve prostore u celom gradu

Javno preduzeće železnice Srbije priključilo se akciji ”Očistimo Srbiju”, a u stanici Kragujevac angažovano je 90 radnika koji su prikupljali otpad na relaciji od Jovanovca do Knića.

Akciji ”Veliko spremanje Srbije” priključili su se i najmlađi kragujevčani koji su, uz pomoć svojih roditelja i zaposlenih, uređivali dvorišta vrtića Ustanove za decu ”Nada Naumović”. Učenici osnovnih škola čistili su svoja školska dvorišta. Naravno i oni koji se nisu prijavili bili su deo ove akcije tako što su toga dana očistili svoju kuću ili dvorište.

[singlepic id=750 w=550 h=122 float=center]

Zaposleni kompanije Filip Moris u Srbiji uredili „Izvorak”

Zaposleni kompanije Filip Moris u Srbiji pridružili su se nacionalnoj kampanji „Veliko spremanje Srbije“ i u saradnji sa Opštinom Raška i Javnim komunalnim preduzećem „Raška“ organizovali volontersku akciju uređenja izletišta „Izvorak“ na obodu Raške u blizini manastira Pavlica.

  • Mi zaposleni kompanije Filip Moris koji živimo i radimo ovde u Raškoj izuzetno smo ponosni što je naša kompanija prepoznala značaj ovakve akcije. Osim toga što smo očistili izletište, preduzeli smo i jedan korak više i dodatno ulepšali čitav ovaj prostor u kojem sada mogu da uživaju svi naši sugrađani- izjavio je ovom prilikom Nebojša Stančić, ispred kompanije Filip Moris Operejšens.

Pored čišćenja lokacije od otpada, zaposleni kompanije Filip Moris u Srbiji obezbedili su sredstva za kupovinu materijala i sadnica, i dodatnim dobrovoljnim angažovanjem oplemenili zelene površine ukrasnim biljem, popravili i ofarbali klupe, dva drvena odmorišta, putokaze i oznake.

 

 

You may also like...