Jumko zagadio Vranjsku reku

Vranjska rekaRepublička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da u Holding kompaniji Pamučni kombinat Jumko, 17.02.2010.god. došlo do nekontrolisanog isticanja 32 odsto rastvora natrijum hiroksida na ispusnom ventilu iz nadzemne kade, kapaciteta 5.000 litara. Zbog curenja je došlo do zagađenja Vranjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu.

Radnik je u pogonu primetio da je nepoznata osoba otvorila ispusni ventil na dnu kade, pri čemu je došlo do isticanja 32 odsto rastvora natrijum hidroksida iz nadzemne kade, kapaciteta 5.000 litara. Za dobijanje tog rastvora koristi se 2.000 kilograma, 98 procentnog natrijum hidroksida.

Iscureli rastvor ulio se u šahtu interne kanalizacione mreže fabrike i pomešao sa otpadnim vodama. Interna kanalizaciona mreža se uliva bez predhodnog tretmana u Vranjsku reku, a ona u Južnu Moravu. Očekuje se izveštaj vodoprivrednog inspektora.

Nije izvršeno merenje kvaliteta otpadnih voda na ulivu.

Zbog nepreduzimanja svih potrebnih preventivnih, zaštitnih i sigurnosnih mera pri upravljanju opasnim materijama, protiv Pamučnog kombinata Jumko biće podneta prijava za privredni prestup.

You may also like...