EKOPOLIS fest 2011

KLIMATSKE PROMENE KAO DRUŠTVENI IZAZOV

Međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma- osma po redu „Ekopolis fest 2011“ biće otvorena u Gradskoj kući u Nišu povodom 5.juna-Svetskog dana zaštite životne sredine i Gradske slave Niša. U okviru festa moći će da se vidi film „Ljudi, snovi, dela“, nemačkog reditelja Andreasa Štiglmajera, kratki filmovi „Posledica“ i „Šta činiš protiv klimatskih promena?“ kao i ostvarenje niških autora „Biomasa-nova mogućnost“, nastalo uz podršku programa Sector, REC-SIDA, u okviru projekta Biogenerator. U nedelju na programu Smotre, u Gradskoj kući biće prikazani filmovi „Iznad vode“, Uda Maurera i film Pola Lindzija „Pre poplave:Tuvalu“.

Ova jedinstvena kulturna manifestacija, koja je već postala tradicija, održava se pod pokroviteljstvom Grada Niša – Saveta za zaštitu životne sredine, Gradske opštine Palilula. Organizator Smotre, koja se ostvaruje pod motom KLIMA-KULTURA-PROMENE, je medijska ekološka mreža „EKOpolis“ uz podršku GETE INSTITUTA i Narodnog muzeja u Beogradu.

  • Na 8. EKOPOLIS festu od 4.do 10.juna biti prikazan 31 film iz 14 zemaljaistakao je Dragan Vidojković, umetnički direktor Smotre. Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini.

Po rečima Vidojkovića to su uglavnom reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda.

Publika će biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima i ekološkim kampanjama i aktivnostima kod nas i u svetu. Posebno se to odnosi na svetsku ekološku kampanju „Očistimo svet-Clean up the World“ koju promoviše EKOpolis i nacionalnu akciju „Očistimo Srbiju-Veliko spremanje Srbije“ koja se upravo ovog vikenda ostvaruje i u Nišu.

Od ponedeljka 6.juna, Smotra se iz Gradske kuće seli u galeriju EVROPSKOG KUTKA gde se nastavlja projekcija filmova, sa početkom od 17 sati. U ovom prostoru početkom nedelje biće otvorena i samostalna izložba fotografija Dragana Vidojkovića sa temom NAŠE MESTO,NAŠA PLANETA, NAŠA ODGOVORNOST-SPOMEN PARK BUBANj. Smotra EKOPOLISfest nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Grad Niš je jedan od retkih gradova u regionu čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti ekologije i održivog razvoja, arheologije, turizma i srodnih naučnih disciplina. Svi filmovi su titlovani a ulaz je slobodan.

 

You may also like...