Odlukom Ministarstva ruše se vikendice na obali jezera Gruža

Odlukom ministarstva životne sredine i prostornog planiranja ribarsko etno selo, sagrađeno na samoj obali vodovodne akumulacije Gruža, moraće da bude uklonjeno. Time je poništeno rešenje opštinske uprave Knić, kojom se odobrila izgradnja 13 tipskih brvnara u selu Žunje, udaljenih samo četiri metara od akumulacionog jezera Gruža čijom vodom se snabdeva Kragujevac, Knić i Kraljevo.

Ribarsko etno selo, sagrađeno na samoj obali vodovodne akumulacije Gruža, moraće da bude uklonjeno

Ribarsko etno selo, sagrađeno na samoj obali vodovodne akumulacije Gruža, moraće da bude uklonjeno

  • Grad Kragujevac je preko svoje gradske uprave bio uključen u sve ove aktivnosti ukazujući na svu težinu problema Srdjan Matovićvezanu za stanje oko Gružanskog jezera iz koga se pijaćom vodom snabdeva više od 300.000 građana Šumadije – kaže Srđan Matović član Gradskog veća za životnu sredinu . Ovu odluku ministarstva smatram kao početni korak u donošenju i budućih odluka – dodaje on, jer u pripremi je proces izrade novog plana posebne namene od strane Agencije za prostorno planiranje republike Srbije. Naime tokom ove godine na osnovu svih relevantnih zakona, počeće izrada novog prostornog plana posebne namene za oblast koju obuhvata jezero Gruža, koji podrazumeva definisanje svih površina oko samog jezera i izradu konkretnog plana poboljšanja sanitarne situacije koja je sada tamo prisutna – ističe on.

Veliku pomoć očekuju i od Ministarstva zdravlja, sektora za sanitarni nadzor, ali i Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede kako bi se napravio jedan sveobuhvatni program zaštite Gružanskog jezera.

  • Najvažnije je da se takvim programom predvidi i omogući meštanima koji žive u okolini jezera, u zonama gde to bude dozvoljeno, da krenu sa organskom proizvodnjom – objašnjava Matović. Ostaje da se reši problem i sa drugim brojnim zagađivačima koji se nalaze u širem krugu jezera. Siguran sam da će grad Kragujevac i opština Knić u budućnosti napraviti niz konkretnih zajedničkih koraka kako bi se zaštitilo jezero Gruža, a očekujemo – dodaje on, i pomoć Šumadijskog upravnog okruga u svim ovim aktivnostima jer se u njegovoj nadležnosti nalaze sve inspekcijske službe neophodne da se ovaj problem na jezeru reši.

Na obali jezera, osim etno sela, napravljeno je još 145 nelegalnih objekata. Mostovi i splavovi su uklonjeni, a ista sudbina prema rečima nadležnih iz kragujevačkog vodovoda, snaći će i sve ostale građevine koje su podignute u zoni sanitarne zaštite.

You may also like...