Ulaganja u nove rudnike

U Privrednoj komori Srbije održana je Prva srpsko-nordijska rudarska akademija na kojoj su predstavnici rudarske i geološke struke iz Srbije, Švedske i Finske razmotrili mogućnosti unapređenja privredne i naučne saradnje, kao i većih ulaganja u rudarski sektor Srbije.

 Prva srpsko nordijska rudarska akademija

  • Otvaranjem pet novih rudnika, na postojećim ležištima u Srbiji za koja postoji interes kompanija iz inostranstva, značilo bi pet milijardi dolara direktnih investicija, kao i otvaranje oko hiljadu direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta – rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik PKS na otvaranju skupa. Srbija ima moderan zakonodavni okvir u sektoru rudarstva, koji omogućava ulaganja i razvoj ove privredne grane, ističe potpredsednik PKS.U Srbiji je registrovano oko 320 rudarskih preduzeća, različite veličine i svojinskog kapitala i zapošljavaju 25.000 radnika. Srbija raspolaže znatno većim geološkim resursima od aktivnih ležišta i eksploatacije i strateški planovi idu u pravcu unapređenja proizvodnje u postojećim rudarskim objektima i otvaranju novih, modernizacije opreme, uvođenje novih tehnika otkopavanja i tehnologija pripreme i prerade – objasnio je Miletić.

Nova geološka istražvanja koja sprovode inostrane renomirane kompanije (Dundee Precious Metals, Rio Tinto, Freeport-Mc Moran, Reservoir Capital Corp, Columbus Copper…) nagoveštavaju bolje dane za ovu granu privrede Srbije. Realizuje se više desetina istražnih radova. Objekti istraživanja su obojeni metali i plemenite mineralne sirovine, litijum, nemetali, ugljovodonici, ukazao je potpredsednik PKS.

  • Unapređenje rudarskog sektora u Srbiji i podsticaj ulaganju u ovu privrednu granu prioritet je naše zemlje – potvrdio je i Siniša Tanacković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike. U Srbiji postoji tradicija rudarenja, veliki je potencijal sektora, kao i mogućnosti većeg učešća rudarstva u BDP Srbije, koje je 2014. godine iznosilo 1.5 odsto BDP. Ističe da se mnogo očekuje od geoloških istraživanja, koja bi trebalo da rezultiraju otvaranjem novih rudnika – rekao je Tanacković.

Na snažnu podršku unapređenju razvoja srpskog rudarstva i primeni najsavremenijih tehnologija ukazao je i Pertti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Stefan Noreén, ambasador, viši savetnik ministra za preduzetništvo i inovacije, švedskog Ministarstva spoljnih poslova predočio je velike mogućnosti prenosa znanja, iskustva i savremenih tehnologija  u rudarstvu iz Nordijskih zemalja u Srbiju.

Prva srpsko-nordijska akademija bila je i prilika da se predstave rezultati i aktivnosti u eksploataciji mineralnih sirovina kao neobnovljivog prirodnog resursa u savremenim uslovima, koje zahteva strateško planiranje i upravljanje prirodnim dobrom, bolju organizaciju rudnika, dobru logistiku rudarskih radova, veću bezbednost radnika, potpunu brigu o čoveku i očuvanje životne sredine. Predstavljena iskustva Švedske i Finske odlična su prilika da se stručnjaci u Srbiji upoznaju sa svim ovim elementima i izazovima u njihovom sprovođenju.  Saradnja sa kolegama iz Švedske i Finske, koja bi trebalo da bude intenzivirana nakon Akademije, otvoriće nove mogućnosti u pravcu unapređenja proizvodnje u postojećim rudarskim objektima i otvaranju novih, modernizacije opreme, uvođenja novih tehnika otkopavanja i tehnologija pripreme i prerade ali i njihovu valorizaciju kroz finalni proizvod nastao u Srbiji.

Organizatori akademije koja je održana u PKS su Švedska agencija za promociju izvoza (Business Sweden), Ambasada Švedske u Beogradu, Finska mreža za promociju (Team Finland), Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Privredna komora Srbije.

Uoči početka skupa potpredsednik PKS Miletić upoznao predstavnike nordijske delegacije sa radom i aktivnostima PKS na podršci kompanijama i unapređenju privrednog i investicionog ambijenta u Srbiji.

Izvor: Privredna komora Srbije

You may also like...