Opasan otpad – iskustva EU zemalja

U okviru Projekta IPA 2013 “Unapređenje upravljanja opasnim otpadom u Republici Srbiji” u Privrednoj komori Srbije održan je seminar na temu “Upravljanje opasnim otpadom u tri zemlje članice EU”. Predstavljena su iskustva, način sakupljanja i tretman opasnog otpada u Austriji, Nemačkoj i Poljskoj.

Skup je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Privrednom komorom Srbije sa ciljem da se učesnici upoznaju sa različitim iskustvima i  praksom u sakupljanju, tretmanu i finansiranju upravljanja opasnim otpadom.

Opasan otpad – iskustva EU zemalja

Mr Dušan Stokić, rukovodilac Centra za zaštitu životne sredine PKS, govorio je o značaju rešavanja pitanja opasnog otpada za privredu Srbije, kao i o nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o zaštiti životne sredine.

Događaj je bio prilika da se predstave institucionalni okvir, raspodela odgovornosti i administrativno uređenje, kao i način sakupljanja i tretmana opasnog otpada u Austriji, Nemačkoj i Poljskoj. Takođe, predstavljena su iskustva ovih zemalja u načinu finansiranja upravljanja opasnim otpadom, tokovima informacija, izveštavanju i finansijskim tokovima između različitih aktera na tržištu, kao i ključnim faktorima uspeha sistema upravljanja otpadom u ovim zemljama.

Skupu su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Vesić, načelnica sektora za upravljanje otpadom, Radmila Šerović, rukovodilac projekta, Jelena Tesla, sa svojim saradnicima, kao i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, lokalnih samouprava, operatera i drugi.

Skup je okupio 100 učesnika – osim predstavnika državnih organa prisustvovali su i članovi radnih grupa za izradu posebnih planova upravljanja otpadom od građenja i rušenja, otpadnih vozila, PCB i PCT, kao i integralnog plana upravljanja opasnim otpadom. U diskusiji su učestvovali privrednici , predstavnici Pokrajinskog sekretarijata, kao i drugih organizacija i institucija.

Izvor: Privredna komora Srbije

You may also like...