Zaštitimo Gružansko jezero

boce

Za rešenje ekoloških problema na Gružanskom jezeru, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja izdvojilo je pet miliona dinara. Ovim projektom predviđeno je postavljanje korpi za PET ambalažu i kontejnera za preostali otpad.

Projektom pod nazivom ’’Rešenje ekoloških problema na Gružanskom jezeru’’, predviđeno je da osam najposećenijih lokacija na jezeru Gruža budu pokrivene korpama za PET ambalažu i kontejnerima odnosno čamcima zatvorenog tipa za ostali otpad. Prema rečima Miloša Tomovića, upravnika ribolovne zone Zapadna Morava sva ta mesta biće ograđena čeličnim mrežama i uređena po propisu.  U planu je da se uradi i nasipanje prilaznih puteva do jezera kako bi kamioni gradske čistoće mogli da odvoze smeće sa jezera.

Sportsko udruženje ribolovaca Magma iz Kragujevca konkurisala je kod Ministarstva ekonomije za još jedan projekat, vezan za očuvanje jezera Bubanj i Šumarice, a izvođač radova bio bi Sportski centar Mladost. Tim projektom predviđeno je formiranje jedne eko brigade koja bi imala 49 radnika. Jedan deo članova eko brigade sređivao bi obale jezera Bubanj i Šumarice, ali najveći broj bi bio angažovan na Gružanskom jezeru. Pored toga što će na obalama jezera prikupljati smeće, oni će biti zaduženi i za njegovu selekciju, pakovanje u određene plastične vreće i odvoženje u reciklažne centre ili deponije koje su predviđene za to. Istovremeno imaće zadatak da pomažu i ribočuvarskoj službi kako kaže Tomović konkretno u zaštiti mresta i čuvanju riba od ribokrađa. U tom cilju formiraće se tri volonterska kampa na obalama Gružanskog jezera u kojima će boraviti i zajedno dežurati uz profesionalne ribočuvare.

Ribari su najčešći posetioci jezera, pa je na njima i najveća obaveza da ga čuvaju. Sadašnja sportska ribolovačka udruženja broje oko 3.000 članova, a prema rečima stručnjaka oni imaju velikog udela u zagađenju vode samim bacanjem mamaca za ribu, ako ih je vikendom po hiljadu i svaki baci po kilogram mamaca, to je tona organskih materija u jezeru, pokazuju računice.

Korisnici ribarskog područja napravili su pravilnik o ponašanju kampera i ribolovaca na Gružanskom jezeru. Cilj je zaštita jezera od smeća i odlaganja PET ambalaže, jer će kako ističe Tomović svako ko dođe morati da ostavi obalu čistu a onaj ko prlja moraće i da odgovara za to.

You may also like...