Zelena energija razvojna šansa Srbije

Zelena energija, kao sastavni deo zelene ekonomije za koju se EU opredelila je i razvojna šansa Srbije, ukoliko se okrenemo efikasnijem korišćenju resursa primenom inovacioniih tehnologija, ukazao je potpredsednik PKS Miroslav Miletić učestvujući na međunarodnom panelu „Energija budućnosti” u Skupštini grada.

Zelena ekonomija zahteva velike promene, kako u proizvodnji, tako i u potrošnji, a ukoliko želimo ekonomski rast, ustaljene navike moramo menjati brzo, u skladu sa zahtevima koji se postavljaju pred našu privredu.

Međunarodni panel „Energija budućnosti''

  • Kompromis između strogih ekoloških zahteva kod konvencionalnih tehnologija i skupe, ali dugoročno održive nove tehnologije u valorizaciji resursa čiste zelene energije, mora biti pronađen što pre. Ekstremne klimatske nepogode koje su zadesile Srbiju i čitav region tokom 2014. godine, narušile su sigurnost snabdevanja električnom energijom i pokazale slabosti elektroenergetskog sistema – naglasio je Miletić i dodao da poseban zahtev predstavljaju investicije i edukacija.

Potpredsednik Privredne komore Srbije istakao je da se PKS, u želji da pomogne poslovnoj zajednici Srbije i sama prilagođava promenama, jačim povezivanjem sa institucijama sistema, boljim informisanjem svojih članica, promocijom i zastupanjem privrede u inostranstvu, uvođenjem novog sistema obrazovanja po meri poslodavca, novim uslugama i ovlašćenjima.
PKS svoj doprinos zelenoj ekonomiji daje i konkretno kroz realizaciju trogodišnjeg projekta uspostavljanja web portala za biomasu kao podršku u kreiranju i uspostavljanju konkurentskog tržišta biomase u Srbiji. PKS se obavezala da će u trogodišnjem periodu izraditi i pustiti u rad On-line trgovačku platformu za biomasu. Projekat je započet 1. jula 2015. godini.
Učesnici panela poručili su da je obezbeđenje energetske bezbednosti zemalja Jugoistočne Evrope i Republike Srbije osnova za izgradnju uspešnih privreda i ekonomija i glavni investicioni pokretački proces koji može obezbediti dinamični održivi razvoj.  Zemlje regiona u predstojećim aktivnostima u obavljanju strateških ciljeva energetske politike usklađenih sa ciljevima EU i energetske zajednice, treba da koriste pozitivnu praksu energetski razvijenih zemalja i primenjuju visokotehnološka rešenja u proizvodnji, distribuciji i upravljanju električnom energijom.

Izvor: Privredna komora Srbije

You may also like...