Opasnosti od falsifikovanih igračaka

 

PKS učestvuje u kampanji čiji je cilj širenje saznanja i podizanje svesti o potencijalno opasnim igračkama na tržištu Srbije.

Sigurno ne biste rizikovali život svog deteta

Privredna komora Srbije, zajedno sa resornim ministarstvima, Zavodom za intelektualnu svojinu i drugim institucijama, učestvuje u kampanji podizanja svesti potrošača o štetnim posledicama koje mogu imati falsifikovani proizvodi.

Falsifikovane igračke su obično jeftinije od originalnih, a nemaju vrednost koja se za njih plati, jer lako mogu da se pokvare i da ugroze bezbednost dece. Osim toga, proizvode se obično u nezakonitim uslovima i bez poštovanja zdravstvenih i bezbednosnih propisa, navodi se u promotivnoj publikaciji koja je pripremljena za ovu kampanju. Zbog toga, sirovine koje se koriste za proizvodnju falsifikovanih igračaka ne podvrgavaju se kontroli i mogu da sadrže veliku količinu otrova, uključujući hemikalije koje mogu prouzrokovati teške zdravstvene posledice. Takođe, standard proizvodnje takvih igračaka obično je nizak i često se dešava da sitni delovi igračaka otpadnu, zbog čega je dete izloženo riziku od davljenja.

Tokom 2014. godine, nadležni organi zaplenili su više od 107.000 krivotvorenih igračaka namenjenih potrošačima u Srbiji. Ove krivotvorene igračke mogle su da ugroze decu i zadržane su na granici ili povučene iz maloprodajnih objekata u kojima potrošači pazare. Međutim, nema sumnje da je broj krivotvorenih igračaka zaplenjenih od strane organa u Srbiji samo delić svih igračaka trenutno dostupnih u Srbiji. Potrošači treba dobro da razmisle prilikom kupovine krivotvorenih igračaka u maloprodajnim objektima. Konkretno, treba da obrate pažnju na cenu, kvalitet proizvoda, mesto prodaje i ambalažu, ističe se u promotivnoj publikaciji „Sigurno ne biste rizikovali život svog deteta“.

Ako potrošač naknadno utvrdi da je kupio krivotvorenu igračku, treba da kontaktira proizvođača originalne igračke odnosno Tržišnu inspekciju pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd. Tel: +381 (11) 361 4334. E-mail: mailto:stopfalsifikati@mtt.gov.rs

Promotivnu publikaciju koja je tokom akcije podeljena roditeljima odnosno vaspitačima u vrtićima u oblasti Beograda možete pogledati ovde a više informacija o Projektu ovde.

Izvor: Privredna komora Srbije

You may also like...