Prezentacija projekata tehnološkog razvoja u Kragujevcu

Ministarstvo prosvete i nauke završilo je trogodišnji ciklus finansiranja projekata tehnološkog razvoja. Rezultate u oblasti mašinstva predstavnici ministarstava predstavili su u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Kragujevcu, Regionalnom privrednom komorom i regionalnom kancelarijom Inženjerske komore Srbije. Prezentacija rezultata projekata održana je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu.

Rezultati trogodišnjih istraživanja u oblasti mašinstva prikazani su odgovarajućim panoima po grupama. To je bila i prilika da recezenti donesu konačan sud o uspešnosti projekata, ali što je i važnije, da se predstavnici privrede sa njima upoznaju kako bi bili stvoreni uslovi za realizaciju projekata kroz konkretne tehnologije i proizvode.

  • Dr Radivoje-MitrovićCilj nam je da se investicije Vlade Republike Srbije, koje je uložila u naučne projekte, vrate kroz poboljšanje ekonomskog ambijenta, u vidu novih proizvoda i tehnologije kao i sorte. Na tome intenzivno radimo, a ovo je samo jedna od prezentacija, koje smo već imali u rektoratu Beogradskog Univerziteta, Inženjerskoj komori, i regionalnim Privrednim komorama. Zadatak nam je da nauka bude osnovni pokretač i generator razvoja – istakao je prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke.

Cilj prezentacije je evaluacija i promocija postignutih rezultata, njihovih pozitivnih efekata i potencijala, kao i novih predloga za efikasnije povezivanje naučnih istraživanja i privrede.

Prof dr Miroslav Babić

  • Svrha današnjeg okupljanja je da se na jednom mestu, prezentuju rezutalti 51-og projekta tehnološkog razvoja, da recezenti donesu finalne ocene o projektima na bazi razgovora sa rukovodiocima projekta i da uz prisustvo ljudi iz privrede stvorimo uslove da se postignuti rezultati predviđeni u projektu, realizuju kroz konkretne proizvode i tehnologije – rekao je prof. dr Miroslav Babić, dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu.

Održana je i debata na temu specifičnosti istraživanja u Srbiji u oblasti mašinstva, uz navođenje posebnih uspeha, otežavajućih okolnosti i predloga za unapređenje naučnoistraživačkog rada i brže realizovanje transfera znanja i tehnologije. Ministarstvo prosvete i nauke trenutno radi na izradi celovite strategije obrazovanja, zahvaljujući kojoj bi nauka, obrazovanje i kultura trebalo da postanu generator razvoja društva.

 

You may also like...