Zelena gradnja održive energije

Koncept održivog grada ne predstavlja samo ekonomsku i ekološku održivost ili priču o smanjenju emisija štetnih gasova, već zahteva kompleksno rešenje velikog broja problema s kojima se današnji gradovi suočavaju. Ipak, gradovi se moraju uhvatiti u koštac sa rešavanjem niza urbanih izazova, kako bi osigurali pametan i održiv rast.

Budžetom za ovu godinu Gradska uprava za upravljanje projektima u Kragujevcu, Odeljenje za održivi i ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost obuhvatila je brojne projekte. U planu je da se uradi sveobuhvatna studija energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, koja će biti predmet međunarodnog tendera.

 

  • Usvajanje plana implementacije strategije regionalnog razvoja odnosno plana implementacije strategije održivog razvoja Nataša Pešić Radosavljević, načelnik Uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvojgrada Kragujevca kao i usvajanje višegodišnjeg plana kapitalnih investicija planirani su u ovoj godini. Jedan deo projekta koristi i Biznis inovacioni centar, a tu je i izgradnja otvorenog sportskog terena u Velikom parku. Drugi projekat koji realizujemo jeste projekat formiranja omladinskog kluba u Kragujevcu gde smo sredstva dobili od Ministarstva sporta i omladine. Jako veliki projekat su i Gradovi u fokusu, gde velika sredstva odlaze na opremanje Pozorišta za decu Kragujevac, zatim na projektno planiranje Gradske dvorane Šumadija, Knjaževsko Srpskog teatra, Istorijskog arhiva, Šarenog konaka, Narodne biblioteke, Amidžinog konaka, Kneževog arsenala – Čaurnicu i Dečju biblioteku, Muzeja 21. oktobar i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ove godine planiramo da uradimo i sveobuhvatnu studiju energetske efikasnosti i zaštite životne sredine koja će biti predmet jednog međunarodnog tendera, a time obuhvatamo revitalizaciju i rekonstrukciju sistema za preradu i prečišćavanje otpadnih voda, rekonstrukciju vodovodne mreže, toplovoda i sređivanje sistema upravljanja otpadom. Od škola planiramo da uradimo zamenu kotla i stolarije u osnovnoj školi u Čumiću – istakla je Nataša Pešić Radosavljević, načelnik Uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj.

Iz kragujevačkog gradskog budžeta izdvajaju se velika sredstva za energente, za javne zgrade, a veliki deo tih troškova odlazi za škole. Na primer godišnje se izdvaja za električnu energiju 20 miliona dinara, a za škole koje se greju na daljinsko grejanje čak 17 miliona dinara.

Sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola Kragujevca

 

  • Mi smo odlučili da jedan od prvih sastanaka bude sa direktorima osnovnih i srednjih škola gde smo im predstavili način na Ana Radojević, načelnik Odeljenja za održivi i ravnomerni razvoj i energetsku efikasnostkoji oni mogu da štede vezano za troškove za električnu energiju, grejanje i vodu. Na sastanku smo im predočili kada mogu isključiti grejanje. Kada govorimo o energetskoj efikasnosti preduzeli smo određene mere koje su se odnosile na kompenzaciju reaktivne energije, tako da smo uspeli da u osam škola smanjimo potrošnju energije, a za to smo uložili 500 hiljada dinara. Po analizama računa za septembar i oktobar taj novac će se vratiti u narednih šest meseci, tako da ćemo svake sledeće godine ostvariti uštedu u budžetu od milion dinara – rekla je Ana Radojević, načelnik Odeljenja za održivi i ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost.

Američki savet zelene gradnje formiran je pre 20 godina i njegova misija je da doprinese da zelene zgrade svim generacijama koje dolaze. On je i svetski nosilac vodećeg sistema sertifikacije LEED.To je zeleni sertifikat koji garantuje kvalitet i održivost zgrada u zaštićenoj životnoj okolini u preko 160 zemalja.

  • Ovo je prvi put da jedna organizacija koja se bavi zaštitom zivotne sredine uspe to da poveže sa biznisom. Ono što smo Joe Ross Crea, direktor International marketing comunications USGBCotkrili jeste i to da ima puno kompanija koje rade fantastićne stvari sa stanovišta održivosti. LEED znači vođstvo u projektovanju u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. On je svetski najpriznatiji sertifikacioni sistem zelene zgrade, na tržistu je vec 15 godina i primenjen je u 134 zemlje širom sveta. – istakao je Joe Ross Crea, direktor International marketing comunications USGBC.

Zelene zgrade štede energiju, neke procene su čak i do 90 odsto u odnosu na zgrade koje su građene prema standardnom kodu. Šta to znači.

Marija Golubović, direktor firme ‘’Energo’’

  • Standardni kod znači minimalni zakonski zahtev na američkom i evropskom tržistu, jer te zgrade štede vodu od 40 do 70 posto. Cilj je da se ne koristi pijaća voda iz vodovoda, jer je potrebna energija za transport te vode. Cilj je da se ne stvara otpad, jer te zgrade eliminišu otpad sa deponija za 70 do 90 odsto, jer se tokom izgradnje 90 odsto otpada reciklira. Materijali koji se koriste su pretežno reciklirani – rekla je Marija Golubović, direktor firme ‘’Energo’’.

Odeljenje za održivi razvoj tokom 2016 godine radilo je na podizanju svesti o energetskoj efikasnosti kod najmlađih.Tim povodom posetili su sve kragujevačke vrtiće, a da čujemo zbog čega.

Deca vrtića Crvnkapa Kragujevac

Nada Stepović, iz gradske Uprave za upravljanje projektima

  • Posetili smo sve vrtiće u obe predškolske ustanove i tom prilikom smo im podelili edukativne bojanke na temu ušteda energije. Tako smo na što jednostavnijim primerima pokazali kako mogu da u ovom uzrastu budu energetski efikasni i doprinesu uštedama energije u njihovim kućama – rekla je Nada Stepović, iz gradske Uprave za upravljanje projektima.

U Galeriji politehničke škole u Kragujevcu otvorena je izložba pod nazivom ’’Energija za održivi svet’’, u organizaciji francuskog instituta i Centra za nauku. Izložba je pratila naučna istaživanja u snabdevanju trajnih i čistih izvora energije.

  • Posetioci izložbe imaće priliku da vide više panoa na kojima su prikazane nove tehnologije i načini na kojima mi možemo Milan Gabarić, iz Politehničke škole u Kragujevcuda budemo energetski efikasni. Sama izložba ima nekoliko delova tako da će u Politehničkoj školi biti održano više radionica na kojima će učenici moći praktično da se uvere kako su izgrađene ekološke kuće odn. da vide kako je stari način gradnje bio prilično ekološki usmeren – rekao je Milan Gabarić, iz Politehničke škole u Kragujevcu.

Koncepet održivih gradova u skladu sa Deklaracijom RIO +20 odnosi se na one gradove koji promovišu nove tehnologije, imaju minimalan negativan uticaj na životnu sredinu i neguju prirodnu i kulturnu baštinu.

TV emisija “Zelena gradnja i odrzive energije” nastala je u okviru projekta “Kragujevac – održivi grad” nastao u saradnji Udruženja Stakleno zvono i Odeljenja za projekte ravnomerni i održivi razvoj Grada Kragujevca

You may also like...