Zeleni ključ hotelu IN iz Beograda

IN Hotel iz Beograda dobio Zeleni ključIN Hotel iz Beograda dobio Zeleni ključ kao nagradu za višegodišnju posvećenost očuvanju životne sredine i održivom korišćenju resursa

 

U Beogradu je još jedan hotel zaslužio posle više godina truda i zalaganja za zdravu životnu sredinu, Zeleni ključ, međunarodni sertifikat. On se dodeljuje objektima u turizmu i turističkim atrakcijama koje imaju jasnu politiku poslovanja baziranu na očuvanju životne sredine i održivom korišćenju resursa, pre svega energije, vode i upravljanje otpadom. IN hotel je proces sertifikacije započeo sredinom 2015. godine i uspešno ispunio kriterijume koje propisuje ovaj program. U narednom periodu potrebno je da zaposleni hotela uticu na razvoj sopstvene i svesti gostiju i pokažu unapređenje u preduzetim akcijama vezano za očuvanje životne sredine. Zaposleni u IN hotelu pokazali su veliku posvećenost i želju da u svom radnom okruženju budu bezbedni, da uče o razvrstavanju otpada i načinu kako da uštede vodu ili električnu energiju, a svoje znanje i iskustvo prenesu na svoje goste i okruženje.

Program Zeleni ključ je jedan od pet međunarodnih programa Fondacije za obrazovanje u životnoj sredini (FEE – Foundation for Environmental Education), koja se kao neprofitna organizacija bavi promocijom održivog razvoja kroz obrazovanje o životnoj sredini. Prema poslednjim podacima trenutno je u Green Key program uključeno 50 zemalja širom sveta i više od 2400 turističkih objekata, što ga izdvaja kao jedan od trenutno najpoznatijih svetskih programa u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Osnovna ideja Programa je podizanje svesti zaposlenih i klijenata u turizmu, u smislu održivog korišćenja i upravljanja resursima, ustanovama i objektima, prema standardima zaštite životne sredine, uz smanjenu upotrebu resursa i energije. Hoteli i smeštajni kapaciteti koji imaju sertifikat “Zeleni ključ” ostvaruju srednjeročno planirano veći profit i imaju svoju stalnu klijentelu koja veruje ovoj “robnoj marki”, odnosno standardu. Ambasadori održivog razvoja i životne sredine su kao nacionalni operater jedina ovlašćena organizacija za sprovođenje FEE programa u Srbiji. Od 2014. godine organizacija je pokrenula proces međunarodne eko-sertifikacije turističkih smeštajnih kapaciteta, dajući šansu i hotelima u Srbiji da dobijanjem Zelenog ključa, postanu deo međunarodne familije “eko-prijateljskih smeštaja”.

Izvor: Ambasadori odrzivog razvoja i životne sredine

You may also like...