Članovi CEOOR na sajmu ekologije

[singlepic id=315 w=320 h=240 float=center]

Članovi Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj iz Kragujevca, posetili su VII međunarodni sajam zaštite životne sredine, koji se održao u Beogradu od 13. do 15. oktobra. Zajedno sa volonterima grada Čačka, koji nizom akcija u svom gradu ukazuju na neophodnost prikupljanja komunalnog otpada, učestvovali su u radionicama koje je organizovala firma Sekopak. Radi se o organizaciji koja se bavi odgovornim upravljanjem ambalažnim otpadom i koja je svoje partnere našla u gradovima širom Srbije. Od 23. oktobra i Centar uzima učešće u akcijama Sekopaka u cilju podizanja svesti građana na temu reciklaže. Trećeg dana sajma članovi Centra aktivno su učestvovali u prikupljanju suvog otpada i razvrstavanju istog, a volonter Antonina Milinković iz Čačka, upoznala ih je sa njihovim dosadašnjim aktivnostima. U akciji prikupljanja otpada na samom sajmu, volonterima iz Čačka priključili su se članovi CEOOR-a.

[singlepic id=318 w=260 h=195 float=left][singlepic id=320 w=260 h=195 float=left]

  • Mi smo vršnjački edukatori grada Čačka, već par godina uspešno sarađujemo sa Sekopakom, koji nam je omogućio niz akcija u našem gradu – ističe Antonina Milinković. Jedna od tih bila je i postavljanje velikih kontejnera na gradskom trgu, u kome su građani mogli da bacaju smeće. Što se tiče naših akcija na sajmu, zajedno sa članovima Centra iz Kragujevca sakupljali smo kese sa otpadom sa štandova učesnika Sajma. Nakon toga izvršena je selekcija otpada na traci za razvrstavanje, koju je obezbedila firma Sekopak – objašnjava Milinkovićeva.

Članovi CEOOR- a imali su priliku da se upoznaju sa radom malih bioloških prečistača, mašinama koje se bave prečišćavanjem otpadnih voda, raznim vidovima reciklaže, kao i da nešto čuju o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i klimatskim promenama.

[singlepic id=317 w=320 h=240 float=center]

O osnivanju Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj u Kragujevcu, njegovim ciljevima, načinu rada i aktivnostima u okviru projekta, koji se finansira od strane ambasade Republike Finske govorio je rukovodilac Centra, Milan Gabarić.

[nggallery id=29]

Jelisaveta Obradović

Anđela Stevović

You may also like...