Energetska efikasnost prioritet

Cilj 3. međunarodnog CEDEF energetskog foruma održanog 21. septembra u Nišu bio je da se široj i stručnoj javnosti predstave mogućnosti sigurnog snabdevanja energijom kroz revitalizaciju, modernizaciju i izgradnju kapaciteta i investiranjem u obnovljive izvore energije uz što veću primenu mera energetske efikasnosti.
Forum je otvorila dr Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i životne sredine, a skup je pozdravio i dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša. Među učesnicima skupa bili su dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora „Elektroprivrede Srbije“, Igor Kovačević, koordinator za obnovljive izvore energije u Ministarstvu ekonomije Crne Gore i Jovanka Arsić-Karišić, predsednik Upravnog odbora CEDEF- a.

Održan 3. međunarodni energetski forum CEDEF na temu „Snabdevanje energijom i energetska sigurnost u jugoistočnoj Evropi“

Zorana Mihajlović istakla je da je prioritet broj jedan Vlade Srbije povećanje energetske efikasnosti i da će pre dve godine predloženi zakon o energetskoj efikasnosti ući u skupštinsku proceduru po hitnom postupku. U narednih 20 do 30 godina, kako je istakla ministarka Mihajlović, biće uloženo 20 milijardi evra ne samo u izgradnju energetskih objekata, već i u podizanje energetske efikasnosti zemlje.

  • Pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju malih elektrana ići će preko nadležnog ministarstva u saradnji sa lokalnom samoupravom, a ne kao što je bilo do sada da investitor mora sam da pribavlja saglasnosti – rekla je Zorana Mihajlović.

Dr Aca Marković, predsednik Upravnog odbora EPS-a, rekao je da je EPS zahvaljujući velikim ulaganjima u revitalizaciju TE podigao njihovu snagu, pouzdanost i energetsku efikasnost, koja se između ostalog ogleda u smanjenju potrošnje uglja.

EPS zahvaljujući veliki ulaganjima u revitalizaciju TE podigao njihovu snagu, pouzdanost i energetsku efikasnost

  • Sve to daje značajne efekte ne samo u racionalizaciji poslovanja EPS-a, već i u boljoj zaštiti životne sredine – objasnio je Marković.

On se posebno osvrnuo na učešće hidroenergije u proizvodnom miksu EPS-a,
podsetivši da je sa odličnom hidrologijom 2009. godine EPS na slobodnom tržištu prodao 1,2 milijarde kilovat- časova. Prošle godine 14-mesečna suša nametnula je veći uvoz od izvoza i to za 229 miliona kWh. Ove godine suša traje još od aprila i, kako je rekao Marković, protočne HE tokom proteklih meseci nisu mogle da koriste ni poovinu instalisanih kapaciteta.

Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, naglasio je kako je poslednji čas da naučimo lekciju da moramo da čuvamo prirodne resurse i iskoristimo sve mogućnosti za povećanje energetske efikasnosti, da ne bi potrošili sve za buduća pokoljenja.

Na Forumu u Nišu istaknut je značaj obezbeđivanja dovoljnih količina energije, na ekonomski, energetski i ekološki prihvatljiv način, imajući u vidu stalan rast potreba i tražnje za energentima i sve veću eksploataciju ograničenih prirodnih resursa. Jovanka Arsić Karišić, predsednik UO CEDEF-a, istakla je da su najveći izazovi sa kojima se suočavaju Srbija i zemlje jugoistočne Evrope zavisnost od uvoza nafte i gasa, nizak nivo diversifikacije izvora energije, nedovoljna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i nizak stepen primene mera energetske efikasnosti.

  • Energetska sigurnost, privredni razvoj i efikasnost zaštite životne sredine već dugo su osnovni i uzajamno povezani ciljevi nacionalnih ekonomija – rekla je Arsić Karišić.

Novi tarifni sistem

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine najavila je promenu tarifnog sistema, prema kome će najveći potrošači plaćati najviše, dok će oni sa malom potrošnjom imati beneficije.

– Neću da licitiram cenom struje, ali ona nije jeftina. Džabe cena, ako ne može da se plati – rekla je Zorana Mihajlović.
Ona je objasnila da će građanima biti otpisane kamate za dug za struju, ističući da će glavnica duga morati da se plati, uz redovo plaćanje tekuće potrošnje. Ministarka je najavila da je u pripremi model otplate duga za električnu energiju i da će biti omogućeno izmirivanje zaostalih obaveza prema EPS-u na rate, te da će taj model biti predstavljen krajem godine.

O. Manić

Foto: Rajko Karišić

You may also like...