„Evropo, hajde da bicikliramo“

Bicikliranje zauzima značajnu poziciju u trenutnom predsedavanju Holandije Evropskom unijom.

Od 14. aprila do 30. juna, aktivnosti “Biciklističkog festivala Evrope” će se održati u svih 28 zemalja članica EU. Uvod je dat zvaničnim pokretanjem kampanje 14. februara, na Dan zaljubljenih, sa foto sesijama iz Holandskih ambasada širom Evrope. Sa 36% Holanđana kojima je bicikl osnovni vid prevoza (Eurobarometar 422a), ne postoji zemlja koja bi bolje proslavila bicikliranje u Evropi od Holandije.

EUROPE - LETS' GO CYCLING „Evropo, hajde da bicikliramo“

Kampanja „Europe, let’s go cycling“ (Evropo, hajde da bicikliramo) je pokrenuta na Dan zaljubljenih sa otvaranjem internet CYCLING FESTIVAL EUROPE 2016sajta  www.cyclingfestivaleurope.eu koji će pružti pregled svih biciklističkih aktivnosti koje se dešavaju u Evropi za vreme holandskog predsedavanja. Zvanični kick-off kampanje će biti 14. aprila 2016. godine, kada će se 28 EU Ministara za životnu sredinu i transport susresti u Amsterdamu, na sastanku Saveta. U toku ovog sastanka, primiće „alate“ sa najboljim praksama iz cele Evrope za promovisanje bicikliranja u njihovim zemljama.

Evropska biciklistička federacija sa zadovoljstvom naglašava da je ovo uspešni sled luksemburškog predsedavana EU koje je kulminiralo – iz biciklističkog gledišta – usvajanjem „Deklaracije iz Luksemburga o bicikliranju kao klimatski-prijateljskom vidu transporta“ od strane Ministara EU za transport. Oni između ostalog pozivaju na izradu „EU strateškog dokumenta o bicikliranju“.

  • The Cycling Festival Europe“ je „stalni podsetnik Evropskoj komisiji da je neophodno da sada izvrši ono što su zemlje EU članice i Parlament tražili: izradi potpunu EU strategiju bicikliranja kao ključni instrument u sprovođenju transformacije šablona ponašanja koju saobraćaj očajnički treba – zaključuje Dr Bernhard Ensink, generalni sekretar Evropske biciklističke federacije.

Autor: Mr Fabian Kuester / Evropska biciklistička federacija
Izvor i prevod: Novosadska biciklistička inicijativa

You may also like...