Prezentacija projekta „Srbija supstitiše“

Prezentacija projekta „Srbija supstitiše“, koja se organizuje 25 juna u Beograd Art Hotelu, ima za cilj promociju bezbednijih alternativa za najopasnije hemikalije kao i rada nevladine organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije- ALHem.

ALHem

Ovaj projekat sprovodi nevladina organizacija Alternativa za bezbednije hemikalije- ALHem iz Beograda u saradnji sa Međunarodnim Sekretarijatom za hemikalije- ChemSec iz Švedske i nemačkom konsultantskom kućom Kooperationsstelle Hamburg IFE GmbH- KOOP. Projekat je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu

Kada i gde se organizuje prezentacija?

Molimo sve zainteresovane učesnike da se prijave popunjavanjem dokumenta koji možete preuzeti ovde na email: SIN-SUBSPORT-Projekat@alhem.rs ili putem telefona 062 96 064 96.

Finansijska sredstva za održavanje prezentacije obezbedila je Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu a za učesnike van Beograda biće plaćen prevoz. Seminar se organizuje za 25 učesnika, ukoliko se prijavi veći broj učesnika ALHem će vršiti odabir učesnika po već utvrđenim kriterijumima.

Projekat „Srbija supstituiše“ je prvi projekat ALHem-a, organizacije koja je nova, ali je čine stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u kreiranju politike upravljanja hemikalijama u Srbiji,  koji namenjen informisanju o bezbednom upravljanju hemikalijama industrije i nevladinog sektora, državnih organa i drugih zainteresovanih strana u Srbiji. Projekat čini dostupnim i primenljivim instrumente koji postoje u EU- SUBSPORT Web portal za podršku zamenama opasnih supstanci bezbednijim alternativama, kao i SIN listu najopasnijih supstanci, odnosno supstanci koje izazivaju zabrinutost. Ovaj projekat promoviše i upotrebu ovih alata kod industrije,  nevladinog sektora, udruženje potrošača, sindikata i drugih zainteresovanih strana.

U okviru projekta je prevedena i dostupna on-line lista supstanci koje izazivaju zabrinutost – SIN Lista. Najopasnije hemikalije su definisane kao supstance koje izazivaju zabrinutost. Pod tim terminom podrazumevaju se hemikalije koje prouzrokuju rak, narušavaju naš reproduktivni sistem, ili menjaju DNK, kao i hemikalije koje se akumuliraju u prirodi sa značajnim dugotrajnim, nereverzibilnim efektima. Od posebne je važnosti da Evropska komisija razmatra supstance sa ove liste i odlučuje o njihovom režimu – zabrane i ograničenja ili autorizacija, pa samim tim predstavlja koristan izvor informacija o supstancama koje će biti pod regulatornim režimom Evropske Unije.

You may also like...