EKOpolis fest

ekopolis

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, Gradske slave Niša i promocije ekološke kampanje Clean up the World 2009 – Očistimo Srbiju, 5 juna u Gradskoj kući sa početkom od 18 časova, biće svečano otvoren šesti EKOpolis fest. U organizaciji medijske mreže EKOpolis, šesta Međunarodna smotra ekološkog I arheološkog filma, održaće se u Nišu od 5 do 11 juna.

Ove godine na 6.EKOPOLISfestu u Nišu biće prikazano 35 filmova, 20. ekoloških i 15 arheoloških iz 8 zemalja – Austrije (1), Belgije (2), Italije (2), Nemačke (4), Srbije (2), Francuske, (2),Švajcarske(1),Španije(1).

Svi filmovi su titlovani. Ulaz za posetioce je slobodan.

EKOPOLIS je redovni promoter ove jedinstvene smotre od 2003. godine, kada je u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, Gete institutom, Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, Narodnim muzejom, Zavodom za zaštitu prirode, Turističkom organizacijom, Domom omladine, prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Grad Niš je jedan od retkih gradova u regionu čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti ekologije i održivog razvoja, arheologije, turizma i srodnih naučnih disciplina.

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije, zaštićena prirodna dobra da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima kulture i prirode. To su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa

najnovijim arheološkim istraživanjima i ekološkim kampanja

ma i a

ktivnostima kod nas i u svetu.

Za EKOPOLISfest: kontakt ekopolis@bankerinter.net

PROGRAM prve večeri Smotre

ekopolis-fest

(5.06.2009. u 18h-Gradska kuća)

PUTOVANJE U KOLEVKU EVROPE (Reise zur wiege Europas),

Petrus Van der Let, Аустрија 2007, 52′

TROJA-ISTINITA PRIČA (Троја. Die wahre geschichte),

Su Turhan, Немачка 2007, 44′

KONSTANTIN (Constantine)

EKOpolis mreza, Srbija, 2008, 7:30

Intermeco: MOJ GRAD U JESEN

-HRAM SV CARA KONSTANTINA I CARICE JELENE

EKOpolis mreža, 2008, 3:25

REKA TEMŠTICA-žrtva zaštićenog područija STARA PLANINA

Živorad Kostić, Srbija, 2009. 14:54’

Nakon otvaranja Smotre, projekcija filmova 6, 7, 8, 9 i 10. juna. 2009. biće nastavljena

u Sali Niškog kulturnog centra, sa početkom od 19:00 sati

You may also like...