Neispravna voda sa nekoliko javnih česmi u Kragujevcu

Na teritoriji grada Kragujevca voda može bezbedno da se koristi samo sa tri javne česme. Čak dve trećine uzoraka je hemijski i mikrobiološki neispravno, pokazale su analize Instituta za javno zdravlje. Kragujevčani koji se vodom za piće snabdevaju sa centralnog sistema, moravskog i jezera Gruže i Grošnice, piju ispravnu vodu.

Česma u Šumaricama

Od ukupno devet javnih česama na teritoriji grada svega na tri je voda bezbedna za upotrebu, a čak u dve trećine uzoraka analize su pokazale hemijsku i mikrobiološku neispravnost. Voda za piće ispravna je na česmama u Divostinu, Šumaricama i kod petlje Kapavac na starom putu ka Batočini. Analize Instituta za javno zdravlje Kragujevac, pokazale su da česme u naseljima Bubanj, Petrovac, Košutnjak, Beloševac, Ždraljica i Teferič nisu za upotrebu, a voda može da se koristi samo u sanitarne svrhe.

Dr Nebojša Ranković

 

  • Ove česme bilo po pitanju bakteriološke ili hemijske neispravnosti nisu bezbedne i ne preporučujemo ih za piće, već vodu meštani mogu da koriste samo za sanitarnu upotrebu. S obzirom da se radi o česmama koje se ne prečišćavaju i ne dodaju im se dezinfekciona sredstva otkriveno je da je voda sa pojedinih česama u okolini grada zaražena i bakterijom ešerihijom koli, a analizama je utvrđen i povišen nivo nitrata koji su pokazatelji nekog starog hemijskog zagađenja – ističe dr Nebojša Ranković, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Kako bi popravili kvalitet vode sa javnih česmi, Institut za javno zdravlje Kragujevac, planira da zajedno sa nadležnom gradskom službom uradi projekat asanacije javnih česmi. On podrazumeva saniranje terena, kaptažu izvora, ugradnju pumpi i sistema za dezinfekciju. Za razliku od javnih česmi, Kragujevčani koji se vodom za piće snabdevaju sa centralnog sistema, moravskog i jezera Gruže i Grošnice, piju ispravnu vodu. Institut za javno zdravlje redovno kontroliše ispravnost vode sa ovih akumulacija, a takođe i česme u pešačkoj zoni u centru grada i Velikom parku, koje su povezane sa ovim akumulacijama, pa je i ova voda ispravna za piće.

 

You may also like...