Članstvo u Energetskoj povelji

Delegacija „Elektroprivrede Srbije“ u sedištu Energetske povelje u Briselu

Članstvo u Povelji osigurava investicije

  • Ne postoje nepremostive prepreke u procesu dobijanja članstva u Energetskoj povelji, to je samo odluka državnih institucija Srbije i potrebno je tehnički pripremiti izveštaj, koji će biti usklađen sa pravilima Povelje i potom analiziran – rekao je danas Vladimir Rahmanjin, zamenik generalnog sekretara Energetske povelje u Briselu, posle razgovora sa delegacijom „Elektroprivrede Srbije, koju je predvodio Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a.

Kako je naglasio Rahmanjin, to su i razlozi zašto energetski sektor Srbije, sa svojim projektima i planovima, treba još više da se predstavlja kako u Briselu, tako i u Moskvi i Pekingu, kao i u ostalim delovima sveta. Rahmanjin je naglasio da je veće prisustvo srpskih energetskih kompanija veoma važno i za državu, jer članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama može samo doprineti daljem napretku.

Delegacija EPS-a predstavila je zameniku generalnog sekretara Energetske povelje „Belu knjigu“, sa svim projektima korišćenja obnovljivih izvora, naprednih tehnologija i energetske efikasnosti.

  • Bela knjiga“ je veoma važan održiv dokument koji omogućava jasne smernice za investicije u sektoru obnovljivih izvora, a prethodni strateški dokument „Zelena knjiga“, koju je takođe uradio EPS, već je doprinela unapređenju srpske energetske industrije u Evropi i svetu – rekao je Rahmanjin. – Energetska povelja ima dobru saradnju sa EPS-om i Srbijom, zemljom sa velikim energetskim izvorima koji mogu da se razvijaju na efikasan način. Razvoj novih energetskih projekata, posebno u oblasti obnovljivih izvora, u najboljem je interesu vaših građana, države, ali i regiona jugoistočne Evrope.

Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a, istakao je da ne postoje racionalni razlozi što Srbija još nije punopravan član Energetske povelje.

  • Ima načina da Srbije brzo postane član i to je bitno za EPS, jer je Energetska povelja akt koji promoviše energetsku nezavisnost zemlje i kompanije koja ima ključnu ulogu u sigurnom snabdevanju električnom energijom – rekao je Marković. – Investicije bez ovog članstva vrlo su otežane, a i proces pridruživanja Srbije u EU biće znatno olakšan sa članstvom u Energetskoj povelji.

O utiscima čelnika Energetske povelje o projektima iz „Bele knjige“, Marković je naglasio da je ovaj strateški dokument EPS-a veoma dobro prihvaćen, jer je u duhu svih akcija i programa EU, koji se tiču sigurnosti snabdevanja, primene obnovljivih izvora energije i efikasnog korišćenja energije.

Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a, ukazao je da je Energetska povelja najveći svetski ugovor u energetici, a koji obuhvata 40 odsto tržišta energije u svetu i 25 odsto kompletne proizvodnje električne energije, gasa, nafte i naftnih derivata. Čeperković je istakao da je značaj članstva u Povelji u tome što će osigurati strateški važne investicije u elektroenergetiku Srbije.

  • Pravila Energetske povelje garantuju siguran i stabilan ekonomski razvoj i investicije i to je ono što nam treba – ocenio je Čeperković. – Dogovoreno je da tokom leta EPS intenzivno sarađuje sa sekretarijatima Energetske povelje na kompletiranju neophodne dokumentacije, a tokom septembra i oktobra eksperti će doći u Beograd kako bi pripremili aplikaciju za članstvo u ovu međunardnu instituciju.

Sektor za odnose sa javnošću

 

You may also like...