Otvoren Arhus centar Novi Sad

užnobački upravni okrug u saradnji sa 12 lokalnih samouprava ovog područja (Grad Novi Sad, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bečej, Beočin, Vrbas, Žabalj, Titel, Temerin, Sremski Karlovci i Srbobran), a uz podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fonda za zaštitu životne sredine, Misije OEBS u Srbiji i nevladinog sektora otvara regionalnu kancelariju za primenu Arhuske konvencije „Arhus centar Novi Sad“.

Strateški cilj partnera u projektu je uspostavljanje saradnje između građana i lokalnih samouprava koje su glavni nosioci obaveza iz Arhuske konvencije, a koje obaveze se odnose na pravo građana na informaciju o životnoj sredini, učešće javnosti u donošenju odluka vezanih za zaštitu životne sredine i prava na pravnu zaštitu.

Na ovaj način, međuopštinskom saradnjom Južnobački upravni okrug želi pomoći svim učesnicima u projektu da ojačaju sopstvene kapacitete u cilju implementacije ekološke regulative kao i da obezbede demokratske procese u oblasti životne sredine.

 

Ovo je treći Arhus centar otvoren u Republici Srbiji, pored Subotice i Kragujevca.

Arhus centar se otvara zbog građana, u Novom Sadu, u ulici Bulevar Mihajla Pupina 10 III sprat. Kancelarija će biti mesto gde će građani moći da se kvalitetno i pravovremeno informišu o pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine, a samim tim, i da se uključe u proces donošenja odluka.

Prilikom otvaranja regionalne kancelarije biće potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Južnobačkog okruga i Grada Novog Sada. Ključnu ulogu u radu Arhus centra imaće nevladine organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine ali i lokalne samouprave Južnobačkog okruga koje su pokazale spremnost da implementiraju Arhusku konvenciju koju je Srbija ratifikovala 12. maja 2009. godine.

 

Kabinet načelnice Južnobačkog upravnog okruga Darije Šajin

 

You may also like...