Probiotik kao zamena za antibiotike

 

Mladi naučnici Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo napravili su novi, domaći probiotik za prevenciju i tretman crevnih infekcija kod ljudi i životinja, a koji deluje na bakterije za koje do sada nije postojala adekvatna terapija.

Uspešno je testiran na svinjama i kozama, a njegova upotreba zameniće antibiotike i smanjiti troškove farmerima. Pod imenom „Hira vet“ u slobodnoj prodaji trebalo bi da se pojavi do kraja godine.

Nedeljko Delić gaji koze već 20 godina i proizvodi mleko i sireve. Iako su koze otporne na mnoge bolesti, često imaju problema sa varenjem i crevne infekcije. Svaka bolest koza za porodicu Delić je dupli trošak – za lekove, ali i zbog prosipanja mleka.

upotreba probiotika u stočarstvu

  • Najmanje tri do pet dana ne koristi se to mleko, ako je antibiotik, ne sme se ni radi nas, ni radi životinja. Ako je to jedna koza onda je to tri i po litara mleka, ali ako je to dve ili tri onda je veća šteta – kaže vlasnik farme koza Nedeljko Delić.

Da bi šteta bila manja, na Inistututu za molekulranu genetiku osmislili su probiotik koji je adekvatna zamena antibioticima u lečenju crevnih infekcija. Osim u tabletama i kapsulama, praviće se i u obliku napitka. Bezbedan je za mladunce ali i one koji čekaju mlade.

  • Kod životinja tokom graviditeta opada imunitet i naročito poslednjih dana pred porođaj taj imunitet drastično opada i tada dolazi do namnožavanja patogenih bakterija koje onda kod mladunaca izazivaju infekcije zbog kojih se dešavaju crevne infekcije i i izazivaju oboljevanje mladunaca i velike ekonomske gubitke u stočarskoj proizvodnji – ističe naučni savetnik Laboratorije za molekularnu mikrobuologiju Nataša Golić.

Petogodišnje istraživanje sprovedeno je u okviru Programa za transfer tehnologija koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost. Program ima za cilj da rezultate naučnih istraživanja komercijalizuje i poveže naučnike sa domaćih fakulteta i instituta i privatni sektor.

  • To znači da naše rezultate naših fundamentalnih istraživanja negde prevedemo u vrlo konkretne proizvode tako da mi možemo sa jedne strane da imamo finansijsku korist odnsono možemo ta sredstva dalje ulagati u istraživanja, a drugo, naše stanovništvo može da ima korist od naših istraživanja- objašnjava v. d. direkotora Instituta za molekularnu genetiku Jelena Begović.

A koristi od probitika najviše će ostetiti farmeri, posebno oni koji se bave organskim stočarstvom.

  • Karenca lekova je dupla u odnosu na onu karencu koja je propisana na preskripciji leka. To znači da sedam dana trajanja leka karenca i bacanje mleka za nas znači 14 dana. To su sve gubici – kaže Jovan Popović sa farme organskog mleka „Čurug“.

Dobra vest je i što će novi probiotik biti jeftiniji od postojećih. Desetodnevni tretman jedne životinje koštaće oko 1.000 dinara.

Izvor: Radio televizija Srbije.

You may also like...