Druga faza oralne vakcinacije lisica protiv besnila

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović je povodom početka druge faze oralne vakcinacije protiv besnila lisica i drugih divljih mesojeda na aerodromu Lisičiji jarak izjavio da taj petogodišnji projekat treba da dovede do potpunog iskorenjivanja besnila i svinjske kuge.

  • Iskorenjivanje besnila i svinjske kuge ima veliki značaj kako za bezbednost i zdravlje ljudi i životinja, tako i za srpsku poljoprivredu i prerađivačku industriju – rekao je ministar Petrović nadgledajući akciju iz aviona.

Tom prilikom dodao je i da se svinjska kuga mora iskoreniti da bi se obezbedio stabilan izvoz svinjskog mesa na tržišta EU.

Direktor Republičke uprave za veterinu Zoran Mićović je objasnio da se vakcinacija vrši u proleće i jesen, u trajanju od oko dve nedelje i da će se obaviti u sledećim gradovima: Smederevska Palanka, Beograd i Kruševac.

Mićović je apelovao na građane, ukoliko slučajno nađu ampulu u naseljenom mestu da je odnesu u šumu koristeći rukavice.

Distribucija vakcina protiv besnila vrši se iz vazduha malim avionima tako što se izbacije mamac sa vakcinom na tačno unapred određenu površinu. Vakcina se ne izbacuje iznad naselja, puteva i vodenih površina.

O uspešnosi projekta iskorenjivanja besnila i svinjske kuge govori i činjenica da u proteklih 30 godina nije zabeležen nijedan slučaj besnila kod ljudi.

 

You may also like...